Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 07.07.2015. 10:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita soje od plamenjače i grinje

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 1.536
  • 44
  • 0

Obilaskom poljoprivrednih površina zasijanih sojom, zamijećena je pojava plamenjače (Peronospora manshurica). Poljoprivrednici koji imaju zasijanu merkantilnu soju, ne trebaju provoditi zaštitu protiv navedene bolesti, jer zaraza ne prelazi kritični prag. Suzbijanje se vrši samo na usjevima soje za sjemensku proizvodnju, jer se zaraženi usjevi ne mogu koristiti kao sjemenski materijal, ukoliko se utvrdi zaraza. Jedini registrirani fungicidi za suzbijanje plamenjače su Neoram WG i Galben M.

Također, vremenski uvjeti, koji uključuju visoke temperature sa smanjenom vlagom zraka, pogoduju razvoju koprivine grinje na soji. Zamijećeni su simptomi kao i prisutnost odraslih oblika grinje. Nažalost, za suzbijanje nije registriran ni jedan akaricid dozvoljen u soji. Jedini registrirani insekticid koji je u soji dozvoljen je Pirimor 50 WG, ali samo za suzbijanje lisnih ušiju.

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača, vodite obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i praznu ambalažu zbrinjavajte na način kako je propisano pravilnikom.

Ana-Marija Čajkulić,dipl.ing.agr.
e-mail: [email protected]


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Soja Plamenjača Merkantilna soja Zaraženi usjevi Neoram WG Galben M Koprivine grinje Insekticid Pirimor 50 WG Lisne uši Evidencija Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

RURuP konferencija na #FAZOS nakon uspješno završenog Online tečaja o Perifernim ruralnim područjima.

Jedva čekam srpanj i studijsko putovanje u Grčku, u sklopu tečaja :)