Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 24.06.2016. 15:00

Zaštita šećerne repe od cerkospore!

U županjskoj Sladorani počele aktivnosti zaštite protiv cerkospore.

  • 1.446
  • 168
  • 0

Zbog povoljnih uvjeta za infekciju gljivom Cercospora beticola koji su bili tijekom prve dekade lipnja, a nakon njenog inkubacijskog perioda, u županjskoj Sladorani započele su aktivnosti zaštite protiv ove ekonomski najštetnije bolesti.

Dosadašnjim mikroskopskim pregledima te računalnom analizom relativne vlage zraka oko lista, količine oborina i temperature, ustanovljen je različit intenzitet infekcije na pojedinim terenima - najčešće još bez vidljivih simptoma na listu, ali prisutne.

Infekcije na starim repištima

Kako su infekcije više zabilježene kod starih repišta, u blizini prošlogodišnjih lagera i kod užeg plodoreda, tamo bi trebalo što prije provesti zaštitu, na što iz sirovinske službe Sladorane pozivaju svoje proizvođače.

Poučeni negativnim iskustvima iz prijašnjih godina kada je najviše međudjelovanje vremenskih prilika i neefikasnih fungicida (zbog rezistentnosti gljive na strobilurine) uzrokovalo značajne štete na usjevima šećerne repe, u Sladorani su se okrenuli posebnom stručnom radu koji je već prošle godine donio prve rezultate, a ove godine se otišlo i korak dalje.

Sprečavanje zaraze

Nakon razmjene iskustava sa europskim stručnjacima iz ovog područja, napravljeni su vlastiti planovi i modeli koji će se u budućnosti korigirati prema analizi utjecaja pojedinih čimbenika ovog klimata. Korištenje meteoroloških stanica prilagođenih uvjetima proizvodnje šećerne repe, posebni računalni programi za ukazivanje na uvjete infekcije, razna tehnička pomagala za potvrdu bolesti, informacijski sustav obavještavanja te kombinacija djelotvornih fungicida, trebali bi pripomoći što kvalitetnijem sprječavanju nastajanja šteta uzrokovanih pjegavošću lišća šećerne repe.

Za sve detaljne informacije proizvođači se mogu obratiti tehnolozima sirovinskih službi Sladorane i Viro tvornice šećera. Preporuku izbora fungicida i dozacije prvog prskanja potražiti kod terenskih agronoma.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sladorana Šećerna repa Cercospora Zaštita Meteo


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr