Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 13.05.2015. 13:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita pšenice

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 236
  • 11
  • 0

Obavještavamo poljoprivrednike da u fenofazi klasanja i cvatnje pšenice, dolazi do zaraze klasa koju uzrokuju gljivice iz roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti pogoduje kišovito vrijeme tijekom cvatnje, a kao posljedica zaraze javljaju se smanjenja količina i kvaliteta uroda.

Tretiranje se može provesti jednim od slijedećih fungicida: Amistar Extra, Duett Ultra, Controlan, Folicur EW 250, Prosaro 250 EC ili Topsin 500 SC. Navedeni preparati ujedno djeluju i na smeđu pjegavost pljevica, pepelnicu i hrđe.

Ujedno obavještavamo poljoprivredne proizvođače, da je u pojedinim usjevima žitarica primijećeno prisustvo ličinki crvenog žitnog balca - leme (Oulema melanopus), najvažnijeg štetnika strnih žitarica. Kao kritičan broj smatra se prisustvo jedne do dvije ličinke po zastavici. Ličinke su žute boje, prekrivene sluzi koja od izmeta pocrni. Od sluzi im se tijelo ne vidi, pa ih se često zamjenjuje s pužićima. Najviše štete nanose oštećivanjem odnosno izgrizanjem vršnog lista - zastavice, o kojemu ovisi nalijevanje zrna.

U slučaju potrebe, primijenite Fastac10 EC, Decis 2,5 EC, Decide, Karete Zeon, Kaiso, Vantex, Sumialfa 5 FL, Biscaya OD ili Proteus 110 OD.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede, u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), putem internetske tražilice.

Prije upotrebe obavezno pročitajte priloženu uputu i sredstva koristite u skladu s preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju vodite evidenciju, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: mirta.krizanic.bozuric@savjetodavna.hr


Tagovi

Palež klasa Savjeti Cvatnja Gljivice Ličinke Klasanje Lema Zaraza Savjetodavna služba Preporuke Fusarium Mirta Križanić Božurić Duett Ultra Strne žitarice Crveni žitni balac Fastac 10 EC Vršni list Controlan Pjegavost pljevica Zastavica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]