• Obavijest ratarima
  • 15.05.2015. 10:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita pšenice prije klasanja

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 121
  • 6
  • 0

Upozoravamo proizvođače pšenice da je vrijeme pred klasanje pšenice, najpogodnije za zaštitu ove kulture. Djelotvornost fungicida na palež klasa (gljive roda Fusarium) nije baš najbolja, jer prilično ovisi o izboru pravog termina primjene, a to su faza klasanja i početak cvatnje.

Fungicidi svakako značajno smanjuju zarazu ovom opasnom bolesti, te povećavaju urod i kakvoću zrna. Gljiva u zaraženom, šturom zrnu, može proizvoditi vrlo otrovne mikotoksine. Osim uzročnika paleži klasa, pšenicu treba zaštiti i od uzročnika bolesti žute hrđe (Puccinia striiformis) te smeđe pjegavost lista i pljevica (Septoria tritici i S. nodorum).

Stoga, što je prije moguće, primijenite jedan od fungicida kao što su Prosaro 250 EC, Caramba, Controlan, Folicur EW 250, Duett ultra, Artea plus, Opus team, Impact 25 SC, Tilt 250 EC ili Falcon EC 460.

U usjevima pšenice pratite populaciju žitnog balca odnosno leme (Oulema melanopus). Pripravke upotrijebite prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom te vodite evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pozivamo poljoprivrednike da se odazovu akciji sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja u Požeško-slavonskoj županiji prema slijedećem rasporedu:

  • 22. svibnja 2015., Kutjevo d.d., Trg Graševine 2, Kutjevo do 8:00 do 11:00 sati - Kutjevo d.d., Trg. V. Korajca 13, Kaptol od 11:30 do 14:00 sati
  • 26. svibnja 2015., Oroz Pharm, Zvonimirova 24, Pleternica, od 8:00 do 11:00 sati - Komunalac d.o.o., Kralja Tomislava 56e, Čaglin od 12:00 do 14:00 sati
  • 28. svibnja 2015., Agronom d.o.o., Voćarska bb, Završje, Brestovac od 9:00 do 14:00 sati

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer Crop Science, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro, Stockton.

"Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena! Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail: ciak@ciak.hr pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.
E-mail: djurdica.ksenek@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Pšenica Klasanje Palež klasa Fusarium Fungicidi Kakvoća zrna Šturo zrno Mikotoksini Žuta hrđa Puccinia striiformis Smeđa pjegavost lista Septoria tritici Pljevica S.nodorum Caramba Artea Plus Žitni


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš