Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 20.04.2015. 13:00
  • Karlovačka

Zaštita ozimog ječma od pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 158
  • 10
  • 0

Obilaskom terena u usjevima ozimog ječma uočeni su simptomi sive i mrežaste pjegavosti (Rhynchosporium secalis, Pyrenophora teres). Porast temperature i nove oborine najavljene za kraj tjedna uzrokovat će širenje bolesti u usjevima i zarazu zdravih usjeva. Tijekom tjedna preporučuje se provesti zaštitu fungicidima. U usjevima gdje su već uočeni simptomi koristite sistemične fungicide.

Od fungicida se mogu koristiti:

  • TOPSIN 500 SC (tiofanat- metil) - preventivni fungicid. Primjenjuje se u dozi 1,4 l/ha od početka vlatanja do faze prvog koljenca (BBCH 30-31).
  • AMISTAR 250 SC (azoksistrobin) - preventivni fungicid. Primjenjuje se u dozi 1,0 l/ha uz utrošak 200-300 l vode/ha.
  • AMISTAR EXTRA 280 SC (azoksistrobin+ ciprokonazol) - preventivno, kurativno i eradikativno djelovanje. Primjenjuje se u dozi 0,5-0,75 l/ha uz utrošak 200-400 litara vode.
  • AMISTAR OPTI (azoksistrobin+klortalonil). Primjenjuje se u dozi 2,5 l/ha uz utrošak 200-400 litara vode od kraja busanja do početka klasanja (BBCH 29-51). Dozvoljeno 1 tretiranje u vegetaciji.
  • ARTEA PLUS (propikonazol+ciprokonazol) - preventivno i kurativno djelovanje. Primjenjuje se u dozi 0,4-0,5 l/ha.
  • DUETT ULTRA (epoksikonazol+ tiofanat- metil) preventivno i kurativno djelovanje. Primjenjuje se u dozi o,4-0,6 l/ha.
  • TILT 250 SC (propikonazol) - kurativni fungicid. Primjenjuje se u dozi 0,5 l/ha, od pojave simptoma do početka cvatnje.
  • ARCHER MAX (propikonazol+fenpropidin). Primjenjuje se u dozi 1 l/ha, od kraja busanja do početka cvatnje (BBCH 29-61).

Osim herbicida navedenih u preporuci od 02. travnja 2015., za zaštitu od jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova mogu se primijeniti pripravci na bazi aktivne tvari fluroksipir - STARANE 250 EC, COMET 250 EC, PLUSS EC, TOMIGAN 250 EC (0,6-0,8 l/ha), FLUXYR 200 EC, PATROL 200 i STARLINE (0,75 l/ha).

Fungicid ili herbicid primijeniti prema preporukama proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura. Primijenite fungicide koji su dozvoljeni za primjenu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), a pronaći ih možete putem internetske tražilice.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili je dostavite u tvrtku C.I.A.K. u Vojnić, Andrije Hebranga 5, broj telefona: 047/883-081.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ozimi ječam Siva i mrežasta pjegavost Rhynchosporium secalis Pyrenophora teres Zaraza Fungidici Topsin 500 SC Amistar 250 Sc Amistar Extra 280 SC Amistar Opti Artea plus Duett ultra Tilt 250 SC Archer


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.