Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 15.10.2015. 15:35

Zaštita ozimih žitarica prije i nakon nicanja

Kalendarski gledano, ovo je pravo vrijeme za sjetvu ozimih žitarica. Kako bi se spriječio ili smanjio rast korova, usjevi se mogu tretirati, ovisno o herbicidu, prije i nakon nicanja.

  • 1.015
  • 51
  • 0

Optimalni su rokovi za sjetvu ozimih žitarica. Nakon sjetve, a prije nicanja ili neposredno nakon nicanja usjeva, može se provesti zaštita od korova.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku, a praznu ambalažu čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list. Herbicide koristite prema preporukama proizvođača.

Dopušteni herbicidi u RH

Od herbicida se mogu koristiti:

  • LEGATO PLUS (diflufenikan+izoproturon) - za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u mekim sortama ozime pšenice i ozimog ječma. Primjenjuje se poslije sjetve, a prije nicanja ili rano nakon nicanja u jesen ili u proljeće, kad usjev razvije do 3 lista (do fenofaze 13, BBCH skala). Primjenjuje se u količini 1,25 do 1,75 litara po hektaru uz utrošak 300 litara vode po hektaru. Ne koristi se na kosim, erozivnim i dreniranim površinama, na lakim pješčanim tlima i na tlima na kojima se zadržava voda.
  • TOLUREX 50 SC (klortoluron) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u ozimoj pšenici i ječmu. Primjenjuje se poslije sjetve, a prije nicanja u količini 3 do 4 litre po hektaru, uz utrošak 300 do 400 litara vode po hektaru.

Osigurajte dobru pokrivenost sjemena

  • HERBAFLEX (izoproturon+beflubutamid) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i nekih širokolisnih korova u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži, u količini dvije litre po hektaru, uz utrošak 200 do 400 litara vode po hektaru.
  • PENDIGAN 330 EC (pendimetalin) - koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova, primjenom nakon sjetve, a prije nicanja ili nakon nicanja usjeva, ali samo u usjevima koji su plitko posijani, u ozimoj pšenici, ječmu i raži u dozi 4 litre po hektaru, uz utrošak 170 do 200 litara vode po hektaru. U ozimim usjevima koji su posijani nakon 30. studenoga, ne smije se primjenjivati nakon sjetve, a prije nicanja usjeva.
  • FILON 80 EC (prosulfokarb) - koristi se u ozimoj pšenici, ječmu, raži, pšenoraži za suzbijanje nekih travnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja, ali samo ako je osigurana dobra pokrivenost sjemena, odnosno ako je dubina sjetve najmanje 2 do 3 cm te nakon nicanja žitarica, kada imaju razvijen najmanje jedan list, a najkasnije do ranog busanja (BBCH 11-21). Nedovoljno pokriveno sjeme može propasti ako dođe u doticaj s herbicidom. Doza primjene je 3 do 5 litara po hektaru, uz utrošak vode 300 do 400 litara po hektaru. Moguća je i pojava fitotoksičnosti ili prorjeđenja sklopa, ukoliko se koristi kod kasne sjetve, na lakšim tlima ili na površinama na kojima se zadržava voda. Fitotoksičnost može biti i prolaznog karaktera odnosno bez utjecaja na kvalitetu prinosa, ukoliko nakon primjene padne jača kiša.
  • LOGRAN 20 WG (triasulfuron) - koristi se u ozimoj pšenici i ječmu za suzbijanje širokolisnih korova u dozi 35 do 40 grama po hektaru, uz utrošak 100 do 400 litara vode na hektar.

Herbicide koristite prema preporukama

"Prema preporukama vlasnika rješenja o registraciji, Syngente Crop Protection, zbog proširenja spektra djelovanja na korove, može se miješati preparat FILON 80 EC (3 l/ha) sa LOGRANOM 20 WG (37 g/ha). Primjenjuje se prije nicanja, pa do faze busanja", pojašnjava Mirna Ceranić.

  • ALISTER GRANDE (jodsulfuron+mezosulfuron+diflufenikan) - koristi se u ozimoj pšenici i pšenoraži. Doza primjene je 0,8 do 1 litre po hektaru, uz utrošak 200 do 400 litara vode na hektar. Primjenjuje se u jesen, u stadiju razvoja 2 do 4 lista.

Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Sjetva Optimalni rokovi Ozime žitarice Nicanje usjeva Zaštita od korova Nakon nicanja Prije nicanja Fenofaza Ozima pšenica Ječam Raž Pšenoraž Fitotoksičnost Drenirane površine Mirna Ceranić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić