Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 06.05.2015. 15:00
  • Međimurska

Zaštita kukuruza u Međimurju

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 61
  • 3
  • 0

Kao i prijašnjih sezona, proizvođači kukuruza i ove godine svoje usjeve siju u različitim rokovima. Dio proizvođača je kukuruz sijao u ranijim rokovima sjetve (već početkom prve dekade travnja), a zbog veće količine oborina tijekom protekle jeseni, dio površina se mogao obrađivati tek ovoga proljeća, pa je kukuruz na takvim poljima, posijan tek početkom ovoga mjeseca.

Stoga se usjevi kukuruza nalaze u različitim razvojnim stadijima, npr. na poljima gdje je posijan u ranim rokovima, razvijeno je prvih 3 do 5 listova. U posljednjih osam dana na većini lokaliteta u Međimurju, palo je između 13 i 23 mm kiše, što je većina proizvođača kukuruza iskoristila za primjenu zemljišnih herbicida. Uputu za primjenu rezidualnih herbicida objavili smo 20. travnja. Ipak, značajno manje prosječne količine oborina u travnju, s većim brojem vjetrovitih dana, umanjilo je vlažnost površinskog sloja, pa će na mnogim površinama korovi biti suzbijani nakon nicanja.

Također, na površinama gdje dominiraju višegodišnji širokolisnati korovi (npr. Convolvulus i Cirsium) ili travni korovi (npr. Agropyron i Shorgum), u kukuruzu ih je moguće kemijski suzbijati samo nakon njihova nicanja i početnog rasta, pa do određenog razvojnog stadija usjeva, najčešće do razvoja 4 do 5 listova ili visine biljaka od 15 do 20 cm. Budući da meteorolozi slijedećih dana, najavljuju vrlo promjenljivo vrijeme, primjerice, danas vrlo visoke temperature, a popodne i mogućnost olujnog nevremena, dok se sljedećih dana ponovno očekuje vjetrovito razdoblje s mogućim oborinama, pogotovo tokom vikenda. U takvim je uvjetima suzbijanje neželjenih biljaka otežano. U nepovoljnim uvjetima rasta i razvoja, korovi su uvijek napredniji u odnosu na uzgajanu biljku. U narednom razdoblju treba redovito pregledavati polja kukuruza i odrediti optimalno vrijeme primjene nekih od dopuštenih selektivnih herbicida. Za suzbijanje višegodišnjih korova u usjevima kukuruza, birajte selektivne translokacijske ili sistemične pripravke.

Tablica 1. Neki pripravci za suzbijanje širokolisnatih korova nakon nicanja kukuruza:

Djelatna tvar

Trgovački naziv

Doza (lit. ili kg/ha)

Kontaktni:

bentazon

Basagran Super

1,5-2

bromoksinil oktanoat

Xinca

1-1,5

Translokacijski ili sistemični:

dikamba

Banvel 480, Kolo, Samba, Faraon, Palacid, Motikan

0,5-0,7

klopiralid

Lontrel 300, Lira, Logo, Boss, Lontrax

0,2-0,33

fluroksipir

Starane 250, Comet, Pluss, Tomigan, Starline

0,8

fluroksipir & klopiralid

Vega

1-1,5

tembotrion

Laudis

2,25

Kontaktno-translokacijski:

bentazon & dikamba

Cambio

2-2,5

florasulam & 2,4-D

Mustang

0,5-0,6

Tablica 2. Neki herbicidni pripravci registrirani za suzbijanje korova u kukuruzu u Hrvatskoj na osnovi sulfonil-ureja herbicida:

Djelatna tvar

Trgovački naziv

Doza (lit. ili kg/ha)

nikosulfuron

Motivell, Samson Extra OD, Kelvin OD, Nicogan, Nicosh, Nisha, Innovate 240 SC, Marvel, Milagro

0,17-1,25 (ovisno o pripravku)

nikosulfuron & mezotrion

Elumis

1,5 (ili 0,75 + 0,75)

nikosulfuron & rimsulfuron & mezotrion

Cyntel 51 WG

0,33

rimsulfuron

Tarot, Sorghum, Titan, Magnum

30-60 g

nikosulfuron & rimskulfuron

Principal WG

70-90 g/ha

nikosulfuron & rimskulfuron & dikamba

Principal Plus WG

0,44

tifensulfuron

Harmony SX, Habit, Harass 75 WG

10-15 g

foramsulfuron

Equip

2-2,5

prosulfuron

Peak 75 WG

25 g

foramsulfuron & jodsulfuron

Maister

1,5

rimsulfuron & tifensulfuron

Grid, Grizzly

20-25 g

dikamba & rimsulfuron

Task 64 WG

0,3-0,4

prosulfuron & dikamba

Casper 55 WG

0,3-0,35

tritosulfuron & dikamba

Callam

0,3-0,4

Odabir pripravaka prilagodite dominantnim korovima na kukuruznim poljima, pri čemu poljoprivrednici mogu zatražiti i dobiti pomoć od stručnih osoba. Kod primjene se pridržavajte propisanih ograničenja na uputama. Ne prskajte po vjetrovitom vremenu zbog mogućih šteta na susjednim usjevima. Naročito su na zanošenje osjetljivi krumpir, uljne tikve, šećerna repa, soja i voćni nasadi. Neki od pripravaka zahtijevaju dodavanje pomoćnih sredstava za poboljšanje učinka (adjuvanti). Prije same primjene detaljno pročitajte upute.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Međimurje Savjeti Milorad Šubić Stručna pomoć Savjetodavna služba Preporuke Mustang Lontrel 300 Proizvođači kukuruza Elumis Različiti rokovi Razvojni stadiji Convolvulus Cirsium Agropyron Shorgum Xinca Sulfonil ureja herbicid Innovate 24


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]