Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 10.06.2015. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita kukuruza od kukuruznog moljca

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 3.995
  • 77
  • 0

Jedan od najznačajnijih štetnika kukuruza, koji se javlja svake godine je kukuruzni moljac (Ostrinia nubilalis). Štete čine gusjenice na listovima, metlicama, klipovima i stabljici. Štete na klipovima koje izaziva ovaj štetnik, ujedno predstavljaju ulaz uzročnicima bolesti koji dovode do pojave mikotoksina. Praćenjem razvoja ovoga štetnika, primijećen je izlazak gusjenica iz jajnog legla. Stoga se upozoravaju proizvođači kukuruza, posebno sjemenskog kukuruza i šećerca, da prate pojavu ovog štetnika i po potrebi izvrše tretiranja.

U tablici 1. nalaze se insekticidi koji imaju dozvolu za suzbijanje ovog štetnika.

Tablica 1.

Aktivna tvar

Naziv preparata

Kultura

Štetnik

Doza kg ili l/ha

Deltametrin

DECIS 2,5 EC

kukuruz, kuk. šećerac

sirak

neke vrste lisnih ušiju

kukuruzni moljac

usjevna sovica

sovica ipsilon

0,3-0,5

Alfa-cipermetrin

FASTAC 10 EC

kukuruz

kukuruzni moljac

sovice

0,3

0,15

Cipermetrin

Klorpirifos

NURELLE D

CHROMOREL-D

kukuruz

kukuruzni moljac

kukuruzna sovica

0,8

Klorantraniliprol

CORAGEN 20 SC*

kukuruz, kuk. šećerac

kukuruzni moljac

0,1-0,15

*CORAGEN 20 SC* će imati najbolju učinkovitost ako se primjenjuje u vrijeme odlaganja jaja ili kad su prva jaja vidljiva na biljci, a prije ubušivanja gusjenica u stabljiku ili klip. Sredstvo se smije primjenjivati BBCH 14 do 79 na kukuruzu, a od BBCH 14 do 73 na kukuruzu šećercu (što odgovara fazi od 4 lista do mliječne zriobe). Primjenjuje se 1 do 2 puta u razmaku od 10 do 20 dana.

Pripravci Decis 2,5 EC, Fastac 10, Chromorel D i Nurelle D primjenjuju se kod pojave gusjenica, a posljednja dva sredstva smiju se koristiti samo do početka cvatnje kukuruza.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu kojeg možete pogledati ovdje.

Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Bjelovarsko-bilogorske županije održat će se prema slijedećem rasporedu:

01. srpnja 2015. u Štefanju, kod Poljoprivredne zadruge Štefanje, Štefanje 84a, od 08:00 do 10:00 sati, 03. srpnja 2015., u Gudovcu, na parkiralištu Sajmišta, Gudovec 1a, od 08:00 do 10:00 sati, 06. srpnja 2015., u Kapeli, kod tvrtke Šnajder d.o.o., Bilogorska 74, od 08:00 do 11:00 sati, 08. srpnja 2015., u Garešnici, na sajmištu do 08:00 do 11:00 sati, 10. srpnja 2015., u Dežanovcu, kod tvrtke Sima-agro d.o.o., Donji Sređani 47, od 08:00 do 10:00 sati, 23. srpnja 2015., u Šandrovcu, na parkiralištu kod općine, Bjelovarska 6, od 08:00 do 11:00 sati i 27. srpnja 2015., u Velikom Grđevcu, na sajmištu, početak Bjelovarske ulice, od 08:00 do 11:00 sati.

Jadranka Berić, dipl.ing.zaštite bilja

E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kukuruz Kukuruzni moljac Gusjenice Klipovi Mikotoksini Sjemenski kukuruz Šećerac Coragen 20 SC Ubušivanje gusjenica Odlaganje jaja Mliječna zrioba Evidencija Ambalažni otpad Bjelovarsko-bilogorska župa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce