Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.03.2009.

Započela sjetva

Proljetna sjetva u Osječko-baranjskoj županiji planira se obaviti na 108.000 hektara poljoprivrednih površina, ali cijena umjetnog gnojiva ove je godine previsoka.

  • 1.078
  • 53
  • 0

Prema podacima Komore u osječko-baranjskoj županiji kukuruzom se planira zasijati 74.500 hektara, sojom 11.000, a suncokretom 10.000 hektara, dok je šećernom repom predviđeno zasijati 9.000 hektara.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad napominje kako je plan sjetve nešto veći u odnosu na protekle godine posebice jer je poraslo zanimanje za sjetvu soje, koja je, za razliku od nekih drugih kultura, prošle godine imala bolje financijske učinke za proizvođače.


Jesenski viškovi


Budući da su se nakon jesenske berbe pojavili problemi nepodmirenih obveza za otkup tržnih viškova šećerne repe i sunockreta, kao i slabijeg otkupa tržnih viškova, Nad smatra da takve okolnost stvaraju dileme kod proizvođača te da već postoje određene naznake da se neće u potpunosti ostvariti planirane veličine sjetvenih površina za ove kulture. Zbog toga bi, primjerice, osječka Tvornica šećera "Kandit premijer" dodatne površine morala ugovoriti u okolnim zemljama, Mađarskoj i Srbiji.

Po njegovim riječima dodatnu poteškoću predstavljaju posljednja burzovna izvješća koja predviđaju značajan pad cijena uljarica u odnosu na prošlu godinu, posebice merkantilnog suncokreta i uljane repice, što bi u konačnici moglo rezultirati znatno manjom cijenom od one koje su proizvođači očekivali.


Najveći problem gnojivo


Poteškoće se javljaju i s nabavom umjetnoga gnojiva budući da kutinska "Petrokemija" od proizvođača traži avansnu uplatu pa se, uz dileme koje kod proizvođača postoje glede ugovaranje sjetve te kašnjenje poticaja i u odnosu na uobičajene agrotehničke normative, može očekivati reducirana sjetva, skromnija proizvodnja i slabiji rezultat nego prošle godine, smatra Nad.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB