Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 13.03.2021. 07:30

Zaoravaju uljanu repicu, a cijena sve viša - francuski ratari u problemu

Štetnici i hladnoća uništili su oko 10 posto proizvodnje uljane repice u Francuskoj. Zbog niskih zaliha na tržištu, cijena joj premašila 550 eura po toni.

Foto: Renata Prusina
  • 1.887
  • 263
  • 0

Val hladnoće i napadi štetnika uništili su usjeve uljane repice u Francuskoj do te mjere da će se značajan dio parcela pod ovom kulturom zamijeniti novima, izvijestio je tamošnji ured za poljoprivredu FranceAgriMer. No, poručili su da je ipak prerano za utvrđivanje točnog broja stradalih njiva.

Istovremeno, svjetske zalihe uljarica se sve više smanjuju, što uzrokuje rast cijena na terminskim tržištima. Tako su na burzi ICE Canada, premašile 550 eura po toni, što je najviša razina još od siječnja 2012. godine. Budući da je uljana repica glavna uljarica za proizvodnju biodizelskoga goriva, moglo bi doći i do rasta njegove cijene.

Uljana repica - cijena na tržištu

"Ove godine su je naši ratari posijali manje. Na onim poljima gdje je zasijana, dio će morati biti zaoran, a ono što i ostane, imat će niži prinos", za reuters je izjavio, Benoit Pietrement, poljoprivrednik i šef odbora za usjeve FranceAgriMer. Dodao je da će se na većini površina ona zamijeniti jarim ječmom.

Očekuje se pad proizvodnje za oko 10 posto

U svojim najnovijim izgledima objavljenim početkom veljače, tamošnje je ministarstvo poljoprivrede smanjilo procjenu površine uljane repice 2021. na milijun hektara, s prijašnjih 1,13 milijuna.

Nova prognoza ukazuje na pad proizvodnje ove kulture od 9,8 posto i na najmanju zasijanu površinu još od 1997. godine, dok je, primjerice, u sezoni 2015./2016. bilo čak 1,5 milijuna hektara pod ovom uljaricom.

Međutim, institut Terres Inovia, procijenio je da će se površina pod njom tijekom ove godine smanjiti na oko 950.000 hektara, a i trgovci očekuju da će biti nešto ispod milijun hektara.

Kao i u nekim drugim europskim zemljama, poljoprivrednici u Francuskoj i ove se godine suočavaju s trećom razočaravajućom žetvom, jer se suša u vrijeme sjetve i šteta od insekata tijekom vegetacije ponavljaju. "U našoj je zemlji proizvodnja otežana već nekoliko godina zaredom, a neće biti bolje ni ove", razočaran je Pietrement.

No, žitarice su uglavnom u dobrom stanju i trenutno nema utvrđenih poteškoća za prinose. "Povratne informacije su ohrabrujuće", kazala je Catherine Cauchard, voditeljica službe za praćenje usjeva FranceAgriMer-a, dodajući da su mrazevi i višak oborina uzrokovali ograničenu štetu.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Francuska Uljana repica Pad proizvodnje Visoke cijene Suša Štetnici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.