Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 30.03.2022. 14:55
  • Osječko-baranjska, Čepin

Zadro: I da Rusi ugase taj nesretni plin jamčimo da će svaka šećerna repa biti prerađena

Građani nemaju potrebe strahovati i osiguravati zalihe, među njima i velike količine šećera, jer će ga biti stalno dovoljno, rekao je Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.066
  • 117
  • 0

"Prinosom u prosjeku od 70 tona po hektaru i digestijom 17 proizveli smo 130.000 tona šećera i preradili 800.000 tona korijena šećerne repe.", rekao je Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera na manifestaciji dodjele nagrade Zlatna repa najboljim proizvođačima šećerne repe u Hrvatskoj.

Izrazio je nadu da će proizvodnja biti ista ili bolja nego što je bila u ovoj godini. "To znači da ćemo tih 700.000 tona šećerne repe proizvesti barem 100.000 tona šećera”, pojasnio je. 

Kako se čulo u Čepinu, treba podsjetiti da se prošle godine početno razdoblje proizvodnje ove kulture isticalo po jako niskim temperaturama. U daljnjem ljetnom razdoblju pojavila se suša što je usporilo rast. Dolazi potom do pojave bolesti lista šećerne repe. U većini proizvodnog područja zaštita je obavljena i bila je uspješna. U jesenskom vremenu su stigle oborine i repa je nastavila s razvojem i uspjela nadvladati utjecaj ljetne suše. U konačnosti je ostvaren prinos od 70 tona po hektaru i sadržaj šećera 17 posto.

Posijat će se nešto više od 10.000 ha

Tako je u posljednje dvije godine prosjek prinosa i ostatka šećera viši ili jednak europskom prosjeku. U 2021. godini prerađeno je nešto manje od 800.000 tona šećerne repe. Ove godine planira se posijati nešto više od 10.000 hektara. Od toga 9.000 h na hrvatskim oranicama i tisuću u Mađarskoj. U Hrvatskoj industriji šećera ističu kako će i ove godine biti od početka do kraja uz svoje proizvođače. 

"Hvala za prošlogodišnju odličnu proizvodnju", više puta je isticao Željko Zadro na skupu održanom u centru Terra Negra osječkog Žito d.o.o. u Čepinu nadomak Osijeka. Nadomak grada u kojoj je upravo Hrvatska industrija šećera ugasila rad šećerane koja je inače i najstarija hrvatska šećerana. 

"Žao mi je da na ovoj obljetnici nemamo ljudi iz Osijeka i Virovitice jer šećerane su zatvorene. Koliko god da je odluka bila teška mislim da je bila ispravna kako bi se osigurala budućnost barem jednoj tvornici i tako nastavio rast i opstojnost proizvodnje šećerne repe, a i industrije šećera u Hrvatskoj", naglasio je.

Rekao je i da je u covid krizi bilo značajno da imamo industriju jer su uspjeli proizvesti dovoljne količine alkohola (dezinficijensa) za potrebe naših bolnica. I sada kada imamo krizu zbog rata u Ukrajini, građani, naglasio je, nemaju potrebe strahovati i osiguravati zalihe, među njima i velike količine šećera jer će ga biti stalno dovoljno.

"Znam da šećerna repa nije više toliko atraktivna, ali s naše strane činit ćemo sve što možemo da nastavimo proizvodnju na našim poljima", ponovio je. 

S plina na mazut

Dodao je i da je u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu repa uvrštena u popis prioriteta ukoliko je 20 posto površina pod njom. I država i Hrvatska industrija šećera učinit će maksimalno da šećerna repa ostane u našoj državi, a naglasio je da su zahvaljujući inženjerima osigurali mogućnost rada na mazut, a i na plin.

"I da Rusi ugase taj nesretni plin možemo vam garantirati i da će svaka šećerna repa biti prerađena”, rekao je Zadro.

"Zlatna repa" održana je u Čepinu 

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, naveo je da od pristupa Hrvatske u europsku obitelj proizvodnja šećerne repe bilježi stalan godišnji pad od 10 posto. U Ministarstvu prate proizvodnju osnovnim potporama do proizvodno vezanih. "Imali smo trogodišnji plan od 60 milijuna kuna i nastavljamo i ove godine s potporom u iznosu od 12 milijuna kuna. Nova kriza omogućit će od strane Europske komisije i neke nove dodatne potpore", rekao je. 

Majdak, Zadro i suradnici dodijelili su nagrade najboljim proizvođačima šećerne repe u više kategorija, a radilo se o veličini površina koje su imali pod slatkim korijenom kako ga često nazivamo. Najveći kao što su Žito d.o.o., firme iz grupacije Fortanova grupe su nagrađivani u svojim kategorijama a to je za 500, pa i tisuću hektara i više posijanih ovom kulturom. Manji proizvođači su pak nagrađivani u svojim kategorijama, primjerice do 50 hektara, pa do 100 i slično.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Hrvatska industrija šećera Željko Zadro Tugomir Majdak Šećerna repa


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce