• Stanje Sladorane
  • 02.01.2017. 07:30

Zadovoljstvo i u županjskoj Sladorani

Ovogodišnja kampanja prerade slatkog korijenja ostat će upamćena po izvrsnim prinosima i digestiji, a samim time i količini proizvedenog šećera.

Foto: sladorana.hr
  • 5.415
  • 566
  • 0

Ovogodišnja kampanja prerade slatkog korijenja ostat će upamćena po izvrsnim prinosima i digestiji, a samim time i količini proizvedenog šećera. Ovoga puta zadovoljstvo je bilo obostrano, kako u Sladorani Županja, tako i kod proizvođača.

Proizvedeno je 67.500 tona šećera. Paralelno s preradom slatkog korijena, a prvi puta u povijesti Sladorane, krenulo se i s ugovaranjem sjetvenih površina. Do početka sjetve očekuje se da će se sirovinsko područje prostirati na oko devet tisuća hektara. Među vlasnicima OPG-ova iskazano je veliko zanimanje za sjetvu šećerne repe. Povećanje u odnosu na dosadašnje godine kreće se oko 25%.

Ivo Rešić, izvršni direktor Sirovinske službe i član Uprave Sladorane kaže da su imali izuzetno povoljnu godinu u proizvodnji šećerne repe. Prinos je ove godine bio preko 73 tone po hektaru, digestija je bila oko 15,90. "Ove godine smo dostigli, a neke zemlje čak i prestigli u Europskoj uniji", ističe Rešić.

Foto: sladorana.hr


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Sladorana Županja Proizvodnja Šećer Šećerna repa Prinos Digestija Plan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto odabrati i kako brinuti o Božićnim drvcima s korijenom ? - Umjetnom boru treba 2500 godina da se razgradi a jedno stablo poput obične smreke u starosti od 5 godina u 12 mjeseci proizvede dovoljno kisika za jednu osobu za dva mjeseca d... Više [+]