Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada šećerne repe
  • 04.12.2013. 08:05

Zadovoljni i manjom cijenom šećerne repe

Paralaleno s kampanjom u Sladorani su ugovarali i sjetvu za iduću godinu.

  • 536
  • 70
  • 0

Završila je još jedna, 67. po redu, kampanja prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani. Nakon sedamdesetak dana neprestanog rada, rezultati su zadovoljavajući, iako je kampanja počela nešto kasnije zbog slabije tehnološke zrelosti repe.

Ove godine Sladorana je preradila nešto manje od 420 tisuća tona šećerne repe iz koje je proizvedeno gotovo 59 tisuća tona šećera, a kada se toj proizvodnji pridoda i proizvodnja oko 6 tisuća tona šećera iz šećerne trske, ukupna proizvodnja šećera u ovogodišnjoj kampanji doseže zadovoljavajućih 65 tisuća tona.

Osim šećera, u ovogodišnjoj kampanji prerade repe proizvedeno je i 17.700 tona sušenog rezanca i 16.400 tona melase. Naime, kao druga tehnološka cjelina u Sladorani se kontinuirano proizvodi i alkohol iz melase koja ujedno kao osnovna sirovina služi i za proizvodnju sladoliqa, jedinog domaćeg dopunskog tekućeg krmiva koje povećava mliječnost krava u laktacijskom razdoblju.

Paralaleno s kampanjom u Sladorani, ugovarali su i sjetvu za iduću godinu. Odaziv za ugovaranje sjetve u idućoj godini je odličan, tako da sa završetkom ove kampanje imamo ugovoreno već blizu 8.000 hektara poljoprivrednih površina te nam je preostalo ugovoriti sjetvu na još oko 1.000 hektara, čime bi dosegli ukupne planirane površine od oko 9.000 hektara, navode u Sladorani podsjećajući kako primjerice prošle godine, sjetva nije bila ugovorena niti sredinom veljače, a ove će godine, svi dogovori biti završeni do Nove godine.

Za tonu šećerne repe na bazi digestije 16, otkupna cijena za ovu godinu bila je 340 kuna po toni, dok će iduće biti nešto manja i iznosit će 300 kuna po toni, navode iz Sladorane procjenjujući kako je međutim i ta cijena, iako niža, optimalna i vrlo dohodovna te su kooperanti njome zadovoljni.

U svakom slučaju, u Sladorani su zadovoljni ovogodišnjim rezultatima u preradi šećerne repe, poglavito ako se zna da godina nije bila obećavajuća. Naime, zbog zbog obilnih kiša, proljetna sjetva kasnila je, tako da se i sa sjetvom šećerne repe proljetos krenulo relativno kasno, ali je ta kultura unatoč lošem startu uspjela nadoknaditi izgubljeno i uzvratiti dobrim prinosima.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sladorana Kampanja 67. Sirovina Šečer Melasa Proizvodnja Otkupna cijena Sjetva


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/