Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 08.05.2021. 10:30

Za proizvođače šećerne repe godišnje osigurano 30 milijuna kuna potpora

Korisnici potpore dužni su svake godine tijekom razdoblja od šest godina provedbe Programa plodoredom na svom gospodarstvu osigurati sjetvu šećerne repe.

Foto: Renata Prusina
  • 401
  • 188
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje o Programu potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2022. do 2027. godine. 

Korisnici potpore, pojašnjavaju, dužni su svake godine tijekom razdoblja od šest godina provedbe Programa plodoredom na svom gospodarstvu osigurati sjetvu šećerne repe.

Dužnosti korisnika

Iznimno, u ovom razdoblju proizvođači imaju mogućnost ne sijanja šećerne repe u trajanju od jedne godine zbog agro-klimatoloških razloga, plodoreda, raspoložive površine prikladne za šećernu repu, više sile i sl., pri čemu u toj godini ne ostvaruju potporu iz ovoga Programa.

U slučaju odabira kraćeg sudjelovanja u Programu, tri uzastopne godine tijekom razdoblja provedbe Programa plodoredom na svom gospodarstvu osigurati sjetvu šećerne repe;

Također, korisnici su dužni zadržati proizvodnju šećerne repe najmanje na razini početne, odnosno prethodne godine, za cijelo vrijeme trajanja Programa;

"Neovisno o odabiru sudjelovanja u Programu u trajanju od šest godina ili tri godine, početnom godinom sudjelovanju u Programu smatra se 2022. godina“, ističu.

Iznimno, proizvođaču koji odabere sudjelovanje u Programu od tri godine, omogućuje se da korisnikom potpore tijekom trajanja ovoga Programa može postati i nakon 2022. godine, pri čemu se početnom godinom trogodišnjeg sudjelovanja u Programu smatra prva godina u kojoj je posijao šećernu repu.

Osigurano 30 milijuna kuna

Sredstva za provedbu ovoga Programa u razdoblju od 2022. do 2027. godine u iznosu od 30.000.000 kuna godišnje, bit će osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske unutar Financijskog plana Ministarstva poljoprivrede na poziciji K821074 – Programi državnih i de minimis potpora i sufinanciranje infrastrukture za razvoj poljoprivrede.

Tablica 1. Iznos potpore

Veličina PG (Ha)

Nominalni iznos potpore (kn/ha) za sudjelovanje u programu u razdoblju od 2022. do 2027.

Nominalni iznos potpore (kn/ha) za sudjelovanje u trogodišnjem razdoblju u okviru trajanja programa

Do 40 ha

4.000,00

2.500,00

Od 40 do 200 ha

2.500,00

1.500,00

Više od 200 ha

1.000,00

700,00

U 2019. samo 11 tisuća hektara

Inače, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 437 proizvođača je podnijelo zahtjev za proizvodno vezanu potporu i proizvodilo šećernu repu u 2020. godini.

Također, prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, površine zasijane šećernom repom značajnije su se počele smanjivati od 2017. godine pa nadalje. Najviše je bilo zasijano u 2014. godini na površini od 21.900 ha, da bi već u 2015. godini, kada je nastupila prva veća kriza u sektoru šećera, površine bile daleko manje te iznosile 13.833 ha, a u 2019. godini tek 11.583 ha.

Šećerna repa je u agro-ekološkom i agro-ekonomskom pogledu u rangu najvrjednijih kultura, posebice u pogledu okolišne održivosti. Najveća učinkovitost je u pogledu korištenja poljoprivrednog zemljišta te ima izrazito veliko značenje za plodored, smanjenje emisija CO2 i važnu ulogu u vezivanju ugljika u tlo preko povrata organske mase.

Provedbom Programa u razdoblju od šest godina, osigurava se dodatna stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače koji se odluče za sudjelovanje u Programu svih šest godina njegovog trajanja.

Stoga je cilj ovoga Programa zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj s krajnjim ciljem povećanja ukupnih proizvodnih površina pod šećernom repom za najmanje 10 posto u 2027. godini u odnosu na prvu godinu provedbe Programa.

Više informacija o savjetovanju pogledajte ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 6. lipnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program potpore Šećerne repa Javno savjetovanje Površine


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P