Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt Ideal 8
  • 23.05.2023. 16:30

Za crnu zvijer potrebno je izdvojiti 700.000 eura

Kombajn Fendt s dva rotora i bunkerom od 17.100 litara najveći je i najskuplji na Novosadskom sajmu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 10.674
  • 680
  • 1

Najveći kombajn na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede je FENDT Ideal serije 8 koji se nalazi na štandu tvrtke Inter Agrar. Pogoni ga motor od 536 konjskih snaga, a kako kaže komercijalist ove firme Ilija Prelić, on je tek u nekom srednjem rangu, jer postoji još i Ideal 9 i 10.

"Ima sva automatska moguća podešavanja za izvršavanje bilo koje kulture. Zanimljivo je i da nema jedan, već dva rotora za izvršaj koji su najduži u klasi i bunker kapaciteta 17.100 litara", kaže Prelić i dodaje da je trenutno na sajmu uparen s Geringhofovim fleks hederom od 12,2 metra. 

Naručen je, kako kaže i adapter za kukuruz od 10 redova, a posebno se može naručiti i heder za suncokret.

Dva rotora, najduža u klasi, čime je povećan njegov učinak

S "Terra Control" sustavom za navođenje može osigurati savršeno kopiranje svih terena i s najširim priključcima. Održava konstantnu visinu od zemlje, a pored podešavanja radne visine, može automatski podesiti i brzinu vitla.

Hidraulika diže do pet tona

Također ima i jaku hidrauliku. Na Idealu 8, cilindri su promjera 85 mm i mogu podići do pet tona. Konstruirani su tako da mogu dizati do 1,27 metara visine, a ima i dva hidraulična cilindra koji služe za kopiranje terena, do osam stupnjeva nagiba. 

Kombajn od 77.000 eura: Mali, okretan, udoban

"Širina hedera je velika, pa to dovodi do manje prohoda i gaženja tla. Ali, moraju biti ili dupli kotači ili gusjenice, a mi smo se odlučili za gusjenice jer je to bolje rješenje za teže uvjete jer i kukuruz kada se radio bilo je klizavo, pa bi pneumatici ostavljali veći trag", kaže naš sugovornik i dodaje da je prianjanje bolje, pa samim tim i efikasnije.

Sve se automatski podešava

"Kvaliteta izvršaja je puno bolja nego kod drugih kombajna, jer Idealom dobivamo čistije i kvalitetnije izvršeno zrno. Jedino što je problem kod njega je transport, pa je potrebno bolje organizirati pretovarne prikolice, kamione i sve ostalo", kaže Prelić.

Automatski se podešava

Ideal 8 ima konkavnu površinu za vršidbu površine 1,66 metara kvadratnih. Doboš je širine 600mm, a njegova brzina se automatski podešava ovisno od brzine vitla, uvijek na 70 posto njegove brzine.

"Ovaj kombajn, s njegovim motorom od 12,4 litre zapremine je mali potrošač. Težak je 24 tone i još kada uzmemo masu zrna od oko 14 tona koja stane u njega, dolazimo do težine od skoro 40 tona, što je previše", kaže Prelić i dodaje da je zato ovaj kombajn namijenjen kompanijama i velikim gospodarstvima koji obrađuju 500 i više hektara, pa je ovisno od veličine obradive površine i brzina isplativosti drugačija.

Cijena kombajna je, kako navodi, oko 700.000 eura sa svom navedenom opremom.


Fotoprilog


Tagovi

FENDT IDeal 8 Intel Agrar Geringhof heder Ilija Prelić Najveći kombajn Terra Control Najskuplji kombajn


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]