Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 17.02.2017. 09:00

Vrijeme je za prihranu usjeva uljane repice!

Nakon dugotrajne i oštre zime teško je odrediti pravi trenutak za prvu prihranu usjeva uljane repice. Kako bi se ona pravovremeno izvršila, potrebno je prije svega osluškivati vremenske prilike, a naravno dosta bitan faktor je i sama kondicija usjeva.

  • 3.570
  • 164
  • 0

Uljana repica je jedan od usjeva s najvećim zahtjevima za hranjivima u jesenskom periodu. Kako bi sorta ili hibrid ostvarile što veći dio genetskog potencijala rodnosti, potrebno im je osigurati uravnoteženu ishranu, što podrazumijeva raspoloživost dovoljnih količina pristupačnih hranjiva u tlu.

Nadalje, kvaliteta gnojiva je iznimno važna za postizanje optimalne ishrane usjeva i sastoji se od makrohranjiva (dušik, fosfor, sumpor i kalij) te od mikrohranjiva (bor).

Gnojidba ozime uljane repice sastoji se od dvije faze od čega je prva u jesen i podrazumijeva se kao osnovna gnojidba, a druga je u nastavku vegetacije nakon zime odnosno u proljeće te se stoga naziva proljetna gnojidba ili prihrana.

Prihrana uljane repice

Osnovna gnojidba uljane repice

Dušik (N) se primjenjuje višefazno od čega se u jesenskom dijelu u osnovnoj gnojidbi dodaje do 1/3 ukupne količine "pod brazdu", ali se na površinama gdje je zaostalo više žetvenih ostataka nakon predusjeva, može također dodati i već u prašenju strništa u dozi 5-8 kg/ha za svaku tonu (t) prinosa zrna predusjeva čime će se poboljšati razgradnja žetvenih ostataka te omogućiti bolja priprema tla.

Fosfor (P) i kalij (K) se mogu u cijelosti primjeniti u osnovnoj gnojidbi ili se doziraju pred duboko oranje do 2/3 ukupne količine, a preostala 1/3 se dodaje u predsjetvenoj pripremi.

Bor važan za bujan razvoj

Sumpor (S) je od velike važnosti za usjev uljane repice te se može primjeniti u jesen kao superfosfat (10% sumpora) gdje treba imati na umu sklonost sumpora ka migraciji u niže slojeve profila tla te ga je pri unošenju u tlo najbolje smjestiti što pliće (predsjetvena priprema) Druga mogućnost primjene sumpora je u prihrani. Primjenu sumpora nikako ne bi trebalo izostaviti jer njegov deficit kod usjeva uljane repice može uzrokovati znatno smanjenje prinosa (>20%).

Bor (B) je važan za bujan i kvalitetan razvoj svih biljnih tkiva uljane repice posebice korijena, stabljike i lista, a znatno utječe na povećanje svih komponenti prinosa. Primjena bora zahtjeva posebnu pažnju jer na tlima čiji je pH niži od 6,5 bor postaje fitotoksičan. Preporuča se predsjetvena primjena rasipačem s ostalim gnojivima u dozi 1,0 do 1,2 kg/ha te u folijarnoj prihrani pred samu cvatnju još 0,3 do 0,5 l/ha čime se znatno pospješuje cvatnja, oplodnja i formiranje povećanog broja komuški kao i broja zrna po komuški.

Tablica 1. Potrebe usjeva uljane repice (kg/ha) za ostvarenje željene razine prinosa zrna (t/ha)

Prinos u t/ha

N

P2O5

K2O

MgO

S

3,0

120

80

180

30

50

3,5

140

90

210

35

60

4,0

160

105

240

40

70

4,5

180

120

270

45

80

5,0

200

135

300

50

90

Proljetna gnojidba ili prihrana

U prihrani uljane repice dušikom je najbolje dodati KAN (27% N) gdje je polovina dušika brzodjelujuća (nitratni oblik), a polovina sporodjelujuća (amonijskom obliku). Prihrana se obično obavlja u dvije ili tri faze i to prva prihrana krajem veljače ili početkom ožujka, a druga u fazi pupanja negdje u travnju i treća folijarno s dodatkom sumpora i mikroelemenata.

Proizvođači koji imaju mogućnost primjene tekućeg dušičnog gnojiva izvrsne rezultate postižu primjenom UAN-a (otopina UREA-e s amonij nitratom), čime ostvaruju dodatnu prednost jer u jednom prohodu mogu obaviti zaštitu usjeva od štetnika. Folijarna prihrana najčešće podrazumijeva dodavanje posljednje količine dušika, sumpora (amonij-sulfat; OPREZ! zbog prisustva amonijske komponente u uvjetima suše i visokih temperatura gnojivo može izazvati opekline lista), bora (ranije opisana doza od 0,3-0,5 l/ha) te mikrohranjiva. S folijarnom prihranom može se također kombinirati primjena određenih pesticida ovisno o svojstvima kompatibilnosti aktivne tvari.

Prihrana se obično obavlja u dvije ili tri faze i to prva prihrana krajem veljače ili početkom ožujka

Prihranu prilagoditi kondiciji usjeva

Nakon dugotrajne i oštre zime teško je odrediti pravi trenutak za prvu prihranu usjeva uljane repice. Kako bi se ona pravovremeno izvršila, potrebno je prije svega osluškivati vremenske prilike, a naravno dosta bitan faktor je i sama kondicija usjeva, kako ona prije zime tako i nakon, ističe Dominik Mikolčević, stručni KWS-ov savjetnik. Na nekim usjevima došlo je do značajnog smrzavanja, no oni koji koji su u dobroj kondiciji, ne bi trebali osjetiti značajne posljedice oštre zime. Mikolčević savjetuje da se u prvu prihranu ide otprilike polovicom veljače, a tome bi mogle poslužiti i vremenske prilike.

"Za usjeve koji su u dobroj kondiciji treba ići s prihranom oko 50 do 60 kilograma čistog dušika po hektaru, dok bi kod onih usjeva koji su u nešto slabijoj kondiciji trebalo ići s manjim količinama budući da su te biljke slabije i imaju slabiju moć apsorpcije hraniva, a prihranu moguće podijeliti i na dvije do tri, gdje bi se nadomjestio ostatak hraniva, kada bi biljke ojačale i počele intenzivnije rasti", savjetuje Mikolčević.

Za više informacija o gnojidbi uljane repice, obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

KWS Uljana repica Gnojidba Prihrana Urea KAN Prinos


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P