Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup boba
  • 09.02.2022. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Vrijeme je sjetve jarog boba, traže se kooperanti!

Tvornica iz Novog Senkovca za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz boba i krumpira traži kooperante. Što možete očekivati od ugovora, cijene, repromaterijala, podrške, ali i prijevoza?

Foto: NutriS Farm d.o.o.
  • 4.530
  • 347
  • 1

Veljača je i vrijeme je sjetve jarog boba. Prednost njegove sjetve je što dozrijeva već u srpnju, a to ostavlja mogućnost poljoprivrednicima da nakon njega posiju još jednu vrstu povrća kao što su mrkva i kupus ili da odrade zelenu gnojidbu. 

Prema dosadašnjem iskustvu tvrtke NutriS Farm d.o.o., čija je sestrinska tvrtka NutriS Tech d.o.o. izgradila jedinstvenu hibridnu tvornicu za proizvodnju proteina i škroba iz boba i krumpira, jari bob daje nešto veći udio proteina u urodu u odnosu na ozimi.

U osnovi on se ne razlikuje puno od ozimog čije je sjeme selektirano tako da može izdržati niske temperature. Prednost ove kulture je i u tome što svojim vretenastim korijenom rahli zemlju, a uz pomoć simbiotskih bakterija iz roda Rhizobium iz zraka fiksira do 120 kg dušika u tlo po hektaru. Onaj fiksirani sporo se otpušta u tlu, te ga sljedeća kultura kontinuirano koristi kao prirodno gnojivo.

Kako uzgojiti bob - sve popularniju grahoricu u prehrambenoj industriji?

Ova kultura tako smanjuje troškove gnojiva i mehanizacije potrebne za pripremu zemlje, što je u ovim vremenima skupog repromaterijala izrazito bitno. A za njegov uzgoj potrebna je osnovna mehanizacija, koja je ista kao kod soje.

Traži se veći broj kooperanata

Većina sjemena boba nije tretirano kemijskim sredstvima prilikom proizvodnje, pa je pogodno za ekološki uzgoj, a to se uklapa i u tzv. eko sheme koje su novost na području poticaja od strane Europske unije.

"U cilju širenja njegove proizvodnje, mi osiguravamo sjeme, dajemo kompletnu poslovnu podršku i pratimo proizvodnju kooperanata", kažu iz tvrtke NutriS Farm koja je u sezoni 2020./2021. ugovorila sjetvu na ukupno 300 hektara.

Lani ugovorena sjetva na 300 hektara

"Sada idemo prema višestruko većem broju kooperanata", ističu iz ove tvrtke. Prema njima, prinosi su se lani kretali od 1.500 do 4.100 kg s time da je značajan broj proizvođača ostvario prinos od oko 2.800 do 2.900 kg.

Dodatne premije

Kako pojašnjavaju, ovogodišnja otkupna cijena vezana je na burzovnu cijenu soje, a znat će se u srpnju 2022. što je definirano ugovorom koji se sklapa s kooperantima.

"Upravo zbog visokih cijena repromaterijala, volatilnog tržišta koje oscilira i nepredvidivo je, odlučili smo da burza određuje cijenu", kažu iz ove tvrtke pojasnivši da u slučaju da cijena soje u srpnju padne ispod 2,5 kn/kg, oni garantiraju minimalnu isplatu od 2,5 kn/kg što je također definirano ugovorom.

Uz otkupnu burzovnu cijenu definirane su i tri premije. Naime, dodatan iznos od 0,1 kn/kg moguće je postići za vjernost, ekološku proizvodnju ili za udio proteina veći od 30 posto u urodu. "Sve navedene premije su kompatibilne, mogu biti ostvarene te se ne isključuju međusobno", istaknuli su iz NutriS Farm-a. 

Koje uvjete kooperanti moraju ispuniti?

Prema Ugovoru, kooperant mora imati pravo korištenja zemljišta na kojem se sije bob i obvezan je osigurati usjev, a za što ova tvrtka nudi osiguranje usjeva u renomiranoj osiguravajućoj kući u Hrvatskoj.

"Ako kooperant želi ostvariti proizvodno vezano plaćanje na površinama, naš tim preporučuje upis u registar proizvođača", napominju.

Dodatno, oni subvencioniraju prijevoz u slučaju da je kooperant udaljen više od 50 kilometara od tvornice, naknada iznosi 0,05 lipa po kilogramu dok naknada za više od 70 kilometara iznosi 0,07 lipa kako za ozimi tako i za jari.

Minimalna površina nije predefinirana, ali je poželjno da ista bude minimalno jedan hektar zbog rentabilnosti proizvodnje i troška prijevoza uroda do otkupnog mjesta.

Garantiraju minimalnu isplatu od 2,5 kn/kg

Radi optimalnih rokova sjetve, ugovori za jari bob sklapaju se do kraja veljače 2022. godine. Rokovi plaćanja su 30 dana nakon potpisa obračuna od strane kooperanta i ispostave računa na NutriS Farm d.o.o.

"Svaki kooperant može očekivati punu podršku i kontinuiranu prisutnost -  od samog uzgoja do žetve", poručili su iz tvrtke NutriS Farm.

Sirovine s hrvatskih polja

Inače, probni rad tvornice započet je u studenom 2021. godine. U početnoj fazi preradili su prve količine krumpira kooperanata i završili početni proces proizvodnje škroba, a u trenutnoj fazi prerađuju bob, u potpunosti uzgojen na hrvatskim poljima.

"Sljedeći korak nam je finalizirati uvođenje sustava upravljanja kontrolom kvalitete i sigurnosti hrane, kako bi svojim kupcima osigurali najkvalitetnije proizvode, a zatim planiramo izvoz prema partnerima na tržištu biljnih proteina u Europi i svijetu", navode iz tvrtke.

Ivica Ponediljak: Iz iskustva s leguminozama - bob je bolji od soje

Kako kažu, cilj im je sirovine za potrebe tvornice u cijelosti proizvoditi na hrvatskim poljima, potičući time razvoj domaće poljoprivrede.

"U sezoni 2021./2022. sijat ćemo oko 3.000 hektara jarog i ozimog boba te oko 150 hektara krumpira, a do 2025. godine planiramo ugovoriti sjetvu 15.000 hektara boba i do 1.000 hektara krumpira, te tako ostvariti stopostotnu pokrivenost domaćim sirovinama", zaključuju.

Svi zainteresirani za više informacija o mogućnostima uzgoja boba ili krumpira u kooperaciji pozvani su ispuniti donji obrazac.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Jari bob Kooperanti NutriS Farm Cijena Ugovor Sjeme Rokovi Bob


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer