Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj boba
  • 28.09.2021. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Bob je sve popularnija biljna kultura, traže se kooperanti!

U Novom Senkovcu nedaleko Slatine iznikla je jedinstvena tvornica za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz boba i krumpira, a koja traži kooperante. Istražili smo što oni mogu očekivati od ugovora, cijene, repromaterijala, podrške i konačno, kakvu zaradu?

Foto: Jan Serdar
  • 6.826
  • 816
  • 2

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla (engl. plant based diet) globalni je trend, a isto tržište unazad desetljeća bilježi značajan rast. Na policama trgovina tako danas sve češće možete pronaći proizvode poput hamburgera, kobasica, pašteta, odrezaka i drugih, temeljenih na biljnim proteinima poznatih okusa, a već se mogu pronaći i proizvodi domaće proizvodnje, hrvatske prehrambene industrije.

Ove se namirnice većinom temelje na proteinima iz grahorica kao što su soja, grašak, grah, leća i manje poznati, ali sve popularniji - bob. 

U novoj tvornici NUTRIS.tech™ nedaleko Slatine, na nekadašnjoj farmi u Novom Senkovcu smatraju da je upravo bob kultura koja će se sve više tražiti u prehrambenoj industriji. Riječ je o visokovrijednoj proteinskoj kulturi koja nema GMO inačicu. On se zbog visokog udjela bjelančevina, i do 35 posto, što je oko četiri puta više nego što se može naći u zobi i ječmu, uzgajao za potrebe stočarstva. Sada se sve više traži i u ljudskoj prehrani kao zamjena za sojin protein. 

Patentiranom metodom One-In-All-Out© razvijen u suradnji danske tvrtke SiccaDania i Sveučilišta u Kopenhagenu, tj. procesom frakcionacije boba isti se prerađuje u izolat proteina. Radi se o procesu koji na nježan i ekološki održiv način razdvajanja sastojaka biljke kao što su protein, škrob te vlakna pretvarajući ih u visokokvalitetne proizvode namijenjene prehrambenoj industriji. Ovom se metodom dobiva izolat koji nema niti okusa niti mirisa i to ga čini superiornijim u odnosu na ostale izvore biljnih proteina poput soje ili graška Tu je i nusproizvod koji služi kao vrijedno organsko gnojivo, čime se postiže iskorištenost cijele biljke. 

Ova je tvrtka izgradila hibridnu tvornicu za proizvodnju proteina i škroba iz boba i krumpira kapaciteta prerade 40.000 tona boba i 80.000 tona krumpira godišnje, a zanimljiv je podatak da je riječ o prvoj tvornici za proizvodnju izolata boba u čitavoj Europi te prvoj hibridnoj tvornici na svijetu za preradu boba i krumpira. 

Mehanizacija za uzgoj boba je ista kao kod soje

Za osiguranje proizvodnje su im, naravno, potrebni kooperanti.

A što oni mogu očekivati po pitanju ugovora, cijena, repromaterijala, mogućnosti kreditiranja, podrške i zarade, pitanja su koja zanimaju sve one koji razmišljaju o uzgoju ove kulture. 

Cijena plus tvornička premija

"Osnova suradnje je individualni pristup svakom proizvođaču, korištenje zajedničkih resursa, znanja i iskustva s krajnjim ciljem uzgoja i proizvodnje visokokvalitetnog boba", kaže Mato Mrkalj, voditelj razvoja tvrtke NutriS Farm dodajući kako će sa svim kooperantima sklopiti ugovor bez obzira na veličinu gospodarstva (uz napomenu da je minimalna površina 1 hektar poradi ekonomičnosti, op.a.). Nadalje pojašnjava kako on može biti vezan na jednu proizvodu sezonu, ali i duže, do pet godina, ako to odgovara proizvođaču što dodatno honoriraju. 

Kada je riječ o cijeni, naš sugovornik komentira: "U interesu izgradnje mreže kooperanata svjesni smo da predvodnici proizvodnje ove nove (stare) kulture moraju biti natprosječno plaćeni pa smo izašli s osnovnom otkupnom cijenom od 3,50 kn/kg te uz to donijeli odluku da će svaki proizvođač koji nastavi raditi s nama dobiti dodatnu tvorničku premiju od 0,10kn do 0,20kn, ovisno o količini hektara koje za nas stavi u pogon". 

Minimalna površina pod bobom je1 hektar 

Ove su godine ugovorili uzgoj sedam sorti na 300 hektara diljem kontinentalne Hrvatske. Mahom se radi o ratarima koji imaju iskustva s uzgojem soje. Zašto je to važno? Zato jer je uzgoj boba gotovo identičan uzgoju soje. 

Kako izgleda računica? 

Prije svega treba napomenuti kako prosječan prinos u europskim zemljama iznosi 4,5 do 5 tona po hektaru boba. Kod nas je on nešto niži radi drugačijih klimatskih uvjeta, ali, otkriva Mrkalj, bilo je i među njihovim kooperantima onih kod kojih su ove godine izmjereni prinosi iznad četiri tone.  

"Ako u proizvodnji boba proizvođač ostvari prinos od 2 ili 3 tone po hektaru može ostvariti prihod od 7.000 do 10.500 kn po ovogodišnjim otkupnim cijenama. Dodamo li na to osnovne potpore od 2.000 kn/ha i 3.050 kn/ha proizvodno vezanog plaćanja za prvih 20 hektara, tada govorimo o zaradi od 7.500 kn/ha do 11.000 kn/ha", konkretan je Mrkalj dodajući da ovogodišnja iskustva pokazuju da je prinos od 2,5 do 3 tone po hektaru realan i ostvariv uz pridržavanje svih agrotehničkih savjeta i naravno, uz malu pomoć odgovarajućih vremenskih uvjeta. "U prijedlogu Ugovora o suradnji za sezonu 2021/2022 planiramo definirati minimalnu zaštitnu cijenu za svakog našeg kooperanta kako bi bili sigurni da će u ovoj proizvodnji ostvariti profit."

Dakle, moglo bi se zaključiti da je granična isplativost na tonu i pol prinosa. 

Govorimo li o repromaterijalu, ova će tvrtka kooperanta opskrbiti sjemenom određenih sorti te po potrebi gnojivom i zaštitom. "Kreditiranje proizvodnje nam nije glavni fokus, ali bez problema nudimo i taj dio ako je potreban proizvođaču", poručuje dodavši kako im je svaki model proizvodnje prihvatljiv. "Na farmeru je da slobodno sve sam nabavlja, osim sjemena, što je dio kojega mi kontroliramo radi udjela proteina."

Tvrtka nabavlja sjeme te po potrebi gnojivo i zaštitu

Ističe kako je bob najbolji fiksator dušika i njegovom sadnjom ostvarujete veći budući prinos žitarica. U RWA preporučuju da je ovu kulturu koja malo traži, a puno daje najbolje sijati između žitarica jer se savršeno uklapa u plodored koji se primjenjuje u našem podneblju, a zauzvrat fiksira dušik u tlo i rahli zemlju za ostale biljke. 

Također je važno napomenuti da tvrtka NutriS Farm subvencionira prijevoz u slučaju da je kooperant udaljen više od 50 kilometara od tvornice, a naknada iznosi 0,07 lipa po kilogramu.

Mrkalj otkriva da je u NutriSu formiran Odjel za biljnu proizvodnju koji će osiguravati agronomsku podršku, a kako bi se svakom kooperantu pristupilo individualno i pružila potrebna znanja te podrška za uzgoj ove mahunarke.

Koje uvjete mora ispuniti kooperant? 

A koje uvjete farmer treba zadovoljiti? "Mora biti registrirani poljoprivrednik, upisan u bazu proizvođača kako bi mogao ostvariti poticaj za bob. Potrebna je osnovna mehanizacija za ovu kulturu koja je ista kao kod soje.

Osim prerade boba, NUTRIS.tech™ prerađuje i krumpir. Ističe kako je u tom slučaju poželjno imati mehanizaciju i iskustvo. "No, mi ćemo svakako obaviti posao i za kooperanta”, objašnjava  dodajući da je u slučaju uzgoja ove biljne kulture uvjet da imaju navodnjavane površine te da se one nalaze u blizini tvornice. Ove su godine već ugovorili uzgoj krumpira na 150 hektara. 

Proizvodnja ozimog boba s kooperantima se ugovara tijekom rujna budući da se on sije u listopadu i studenom. Iza toga odmah se ugovara i jari bob jer se sjetva obavlja u veljači ili do polovine ožujka. Krumpir se ugovara u standardnim rokovima kao i bilo koji drugi. 

"Rokovi plaćanja su 15 dana nakon potpisa obračuna od strane kooperanta i ispostave računa na NutriS Farm d.o.o.", zaključuje Mato Mrkalj. 

Svi zainteresirani za više informacija o mogućnostima uzgoja boba ili krumpira u kooperaciji pozvani su ispuniti donji obrazac.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Bob Uzgoj boba NutriS farm Biljni protein Proteinska kultura Kooperanti Cijena Ugovor Sjeme Zarada Minimalna površina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]