Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 03.06.2019. 07:30

Vremenske nepogode utječu na prinos usjeva, analitičari predviđaju manji izvoz

Nepovoljni vremenski uvjeti utječu na usjeve u Americi, gdje sjetva pšenice zaostaje, a očekuje se da će biti smanjen i izvoz kukuruza i soje.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 970
  • 75
  • 0

Ukupno 84 posto pšenice je posijano do 26. svibnja u Sjedinjenim Američkim Državama. U odnosu na prošli tjedan to je povećanje za 70 posto, priopćilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Međutim, ukupan napredak sjetve pšenice zaostaje za 89% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci USDA objavljeni u utorak.

Sjetva pšenice obično počinje od sredine travnja do svibnja, dok se žetva obavlja od sredine kolovoza do rujna. Žetva ozime pšenice počinje od sredine svibnja i traje do srpnja, prenosi UkrAgroConsult.

Zbog kiše žetva pšenice u Oklahomi još nije počela 

Poljoprivrednici su u poljima kukuruza i soje imali poteškoća zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji vladaju na Srednjem zapadu, gdje su teške oluje narušile tempo sjetve. Analitičari očekuju da će vremenske neprilike utjecati na ukupnu površinu kukuruza i prinos usjeva, i na kraju smanjiti američki izvoz.

U određenoj mjeri, problemi s padalinama su se također prenijeli na usjeve pšenice. Oklahoma, jedna od ključnih država koja proizvodi ozimu pšenicu, također ima poteškoća, navodi se u izvještaju Državnog sveučilišta Kansas. Žetva pšenice u Oklahomi je trebala početi, ali regiju je nedavno zahvatila kiša.

Rumunjska u odnosu na prošlu godinu izvezla za 29 posto više kukuruza 

Prema podacima iz luke, Rumunjska je u travnju 2019. godine izvezla 192,76 tisuće metričkih tona (KMT) kukuruza, što je za 29 posto više nego u istom mjesecu 2018. godine, prenosi UkrAgroConsult. Ključni kupci bili su Turska, Libanon, Španjolska i Egipat.

Od rujna prošle do travnja ove godine Rumunjska je preko luka prevezla 3274 KMT kukuruza, što je za 18% više nego u istom periodu prošle godine. U usporedbi sa istim periodom izvoz je veći za 56%.

Ove sezone 55% izvoza kukuruza pripada zemljama izvan EU, kao što su Libanon, Iran, Egipat, Turska, dok je u 2017/18. njihov udio iznosio 33%.

U Kazahstanu će se površina pšenice smanjiti za 1,8 posto

Izvoz pšenice iz zemlje se počeo usporavati, ali su još uvijek veći nego prošle godine, kažu analitičari UkrAgroConsult-a.

Kazahstan je od rujna do ožujka ove godine isporučio oko 3,7 MMT (milijuna metričkih tona) pšenice (13% više u odnosu na prethodnu godinu).

Sadnja proljetnih žitarica je već upola završena, napredak je za 43% u odnosu na prošlu godinu. U isto vrijeme, prema Agencijskom ministarstvu Kazahstana, površina pšenice će se smanjiti za dodatnih 1,8% u 2019. godini, na 11,2 milijuna hektara. UkrAgroConsult predviđa da će pšenica u Kazahstanu 2019. godine biti na nešto nižoj razini u odnosu na godinu ranije.

Kina bilježi veći uvoz soje iz Sjedinjenih Država i Brazila 

Kineski uvoz soje iz Sjedinjenih Država porastao je u travnju, zahvaljujući ranijem ublažavanju trgovinskih napetosti s Washingtonom, dok je uvoz iz Brazila porastao nakon što su kupci otkazali narudžbe iz ožujka kako bi imali koristi od smanjenja poreza na poljoprivredne proizvode.

Kina, vodeći svjetski kupac soje, donijela je 1,75 milijuna tona uljarica iz Sjedinjenih Država, što je za 15,9% više u odnosu na 1,51 milijuna tona u ožujku, prema podacima Generalne uprave carina. Kina je u travnju kupila 5,79 milijuna tona soje iz Brazila, što je više nego udvostručilo 2,79 milijuna tona u ožujku. Kineski uvoz soje u ovom mjesecu je dostigao 7,64 milijuna tona, što je za 11% više nego u ožujku, budući da su kupci planirali iskoristiti smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na poljoprivredne proizvode od 1. travnju.

U Kini je epidemija afričke svinjske kuge smanjila domaću potražnju za hranom za životinje.

Ukrajina bilježi rekord u izvozu soje 

Aprilski izvoz soje iz Ukrajine iznosio je 41,7 KMT, što je rekord za svibanj. Zemlja je izvezla rekordnih 207,2 KMT od srpnja prošle godine do travnja ove i to 65% više nego godinu dana ranije, navodi UkrAgroConsult.

EU ostaje najveći uvoznik s tržišnim udjelom od 37%. To je povećalo kupovinu za 49% u odnosu na prošlu godinu.

Ukrajina je izvozila sojino ulje po prvi put u Ruandu, Južnu Afriku i nastavila a isporukama u zemlje kao što su Alžir, Mauricijus, Nepal, Tanzanija, Tunis, Estonija i Nizozemska.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Izvoz kukuruza Uvoz kukuruza Amerika


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]