Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokus pšenice
  • 11.08.2022. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Lukač

Vladarica hrvatskih polja ostvarila prinos od 10.690 kg/ha

Na polju tvrtke Artos predstavljeni su rezultati pokusa devet sorti RWA pšenica, od kojih je čak šest, unatoč suši koja nas prati cijelu godinu, ostvarilo prinos veći od 10 tona po hektaru.

Foto: RWA
  • 4.858
  • 591
  • 0

Premda je manjak oborina u godini koju će nam očito obilježiti suša, nanio štete na pšenici već u ožujku i travnju, s rezultatima pokusa obavljenog početkom srpnja, u tvrtki Artos d.o.o. iz Lukača kod Virovitice, nisu nezadovoljni. 

Naprotiv, iako se nije dovoljno izbusala pa su bili i manji sklopovi, na koncu se izvukla te ostvarila odlične rezultate. Kako nam je otkrio Josip Bajer, njihov glavni tehnolog, od devet sorti koje su bile u pokusu, čak šest je ostvarilo prinos veći od 10 tona po hektaru. S tim da je prosjek cijelog pokusa bio 9.991 kg/ha.

U vrhu Sofru, Agenor i Tenor 

Riječ je o sortama tvrtke RWA Hrvatska s kojima surađuju više od 10 godina te za koju rade i sjemensku proizvodnju pšenice i tritikala. 

U ovoj vrlo sušnoj i vrućoj godini, najveći prinos od 10.690 kg/ha ostvarila je, kažu, vladarica hrvatskih polja, sorta Sofru. Na drugom mjestu s prinosom od 10.580 kg/ha bila je nova sorta Agenor, a na trećem poznati Tenor s 10.490 kg/ha.

Suradnja RWA i Artosa traje duže od 10 godina 

Kada su u pitanju proteini, najveći sadržaj od 14,1 posto ostvario je poboljšivač, sorta Izalco. Drugo mjesto s 13,3 % proteina dijele Athlon i, kako kažu iz RWA, njihova nova pšenična zvijezda, sorta Obiwan. Na trećem mjestu s 13,2 posto je Agenor.

"Agenor je visokoprinosna krušna pšenica, brkulja. Visoka je otprilike kao i sorta Sofru, a u klasanju je kasnija od Sofrua za dva dana", pojašnjavaju napominjući da ima vrlo dobru otpornost na Fusarium, otprilike kao i sorta Graindor.

Pšenica najbolje prošla od ratarskih kultura?

Iako je ova godina, kada je u pitanju najvažnija krušarica prosječna, s obzirom na klimatske uvjete, tehnolog Bajer ističe da je lako moguće da će upravo pšenica biti ratarska kultura koja je ove godine najbolje rodila. 

"Zadovoljni smo iako je otkupna cijena mogla biti malo viša s obzirom na inpute", kazuje navodeći da virovitički kraj gotovo dva mjeseca nije imao ozbiljniju kišu. Stoga će kod kukuruza sigurno imati 40-50 posto manji prinos. Ni soja se nije dovoljno oplodila, a suncokret se najbolje drži, otkriva uvjete u kojima se odvija proizvodnja. 

Inače, pokus u suradnji s tvrtkom RWA, obavljen je na hektaru površine, a u donjoj tablici možete vidjeti rezultate svih sorti. 


Fotoprilog


Tagovi

Pokus Pokus pšenice Sofru Agenor RWA Artos Josip Bajer


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/