Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 29.08.2018. 16:30

Visokokvalitetne mješavine trava i djetelina za 3 glavne grupe namjene sjetve

RWA Hrvatska u svojoj ponudi ima sjeme visokokvalitetnih mješavina trava i djetelina Die Saat. Osim vrhunskih sorti, sjeme ima visoku čistoću i klijavost!

Foto: RWA Hrvatska
  • 2.633
  • 91
  • 0

RWA Hrvatska u svojoj ponudi ima sjeme visokokvalitetnih mješavina trava i djetelina Die Saat. Ova robna marka jamči najvišu kvalitetu sjemena. U mješavinama kvalitetnog sjemena Die Saat koriste se samo one sorte koje su u službenim austrijskim ispitivanjima sorti, koje provodi AGES (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH - Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost prehrambenih proizvoda) i HBLFA Raumberg-Gumpenstein, dale najbolje rezultate.

Osim vrhunskih sorti, sjeme ima visoku čistoću i klijavost, te u njemu nema niti jedne sjemenke opasnog korova štavelja. Pomoću ovog sjemena i optimalne agrotehnike nastaju zelene travnate površine s:

  • najvećim prinosom zelene i suhe mase
  • najboljom kvalitetom krme (s visokim udjelom proteina, dobrom prihvaćenosti i iskorištenjem)
  • posebno dobrom izdržljivosti i gustoćom sklopa

Ovisno o namjeni i uvjetima na lokaciji, izrađuje se skladna mješavina. Samo je na taj način moguće da se svojstva s obzirom na prinos, kvalitetu, otpornost i uzgoj optimalno dopunjuju i dovedu do skladnih i učinkovitih travnatih površina.

Die Saat mješavine su podijeljene u tri glavne grupe.

Prva grupa

U prvu grupu spadaju mješavine za trajne travnjake i pašnjake te privremene travnjake. U donjoj tablici možete vidjeti sve mješavine iz ove grupe. Oznaka X označava da je prikladno, a oznaka (X) da je uvjetno prikladno.

Tablica 1. Sve mješavine iz prve grupe - za trajne travnjake i pašnjake te privremene travnjake

U ovoj grupi izdvajaju VS mješavinu za trajne travnjake za intenzivno gospodarenje (do pet korištenja na godinu) za položaje sa srednje teškim uvjetima. Mješavina sjemena s velikim udjelom engleskog ljulja prikladna je za položaje s blagim zimama bez dugih zimskih razdoblja s puno snijega. Za lokacije koje su uvjetno prikladne za ljulj. Do 5 korištenja na godinu. Udio engleskog ljulja od 30% površinskog postotka, pola izdržljive sorte i pola sorte za povećanje prinosa povećava mogućnosti korištenja ove mješavine. Mješavina je prikladna za intenzivno korištenje na položajima koji dopuštaju čestu košnju. Dobra opskrba hranjivim tvarima, osobito dušikom, važna je za postizanje velikih prinosa krmiva najbolje kvalitete.

Tablica 2. Sastav VS mješavine:

rfr
VS mješavina

Druga grupa

U drugu grupu spadaju mješavine za naknadnu sjetvu i presijavanje.

Tablica 3. Šest mješavina iz druge grupe - za naknadnu sjetvu i presijavanje

Izdvajaju NA mješavinu za naknadnu sjetvu za trajne travnjake, pašnjake ili privremene travnjake za položaje sa srednjim uvjetima sa srednje intenzivnim gospodarenjem.

Tablica 4. Sastav NA mješavine

vd
NA mješavina

Treća grupa

U treću grupu spadaju mješavine za privremena polja za uzgoj krmnog bilja (nisu prikladne za pašnjak).

Tablica 5. Devet smjesa iz treće grupe - za privremena polja za uzgoj krmnog bilja

Iz ove grupe prikazuje se LG mješavina lucerne i trave za dvije do tri godine glavnog korištenja za položaje sa suhim i srednje teškim uvjetima. Za lokacije sa slabom opskrbom vode (maksimalno 900 mm oborina godišnje) na kojima je pala i razina temeljne voda. Potrebna je pH-vrijednost oko 6,5. Za dvije košnje godišnje. Nije prikladna za sušenje sijena na tlu jer dolazi do velikih gubitaka rasipanjem.

Katalog Die Saat mješavine trava i djetelina pronađite u dokumentu ispod članka!

Minimalna visina košnje treba biti 7 cm kako bi se travnjak mogao koristiti više godina bez smanjenja prinosa. Jedanput na godinu treba pričekati da se pojave prvi plavi cvjetovi lucerne, npr. kod treće košnje, kako bi se biljka regenerirala, ali nemojte čekati da biljka bude u punom cvatu jer će onda stabljika biti pretvrda. Ostavite 10-15 cm visine prije zime jer se tako skladište rezervne tvari za zimu te se formiraju "spavajući" pupoljci za proljeće. Mješavine bogate lucernom nešto se teže siliraju; kod siliranja u bale moraju se omotati 6 puta jer bi u protivnom tvrde stabljike mogle probiti foliju. Ova se mješavina inokuliraj s bakterijom Rhizobium meliloti. Ove bakterije koje žive u simbiozi s korijenom lucerne potiču vezivanje dušika kojim se opskrbljuje biljka lucerne.

Tablica 6. Sastav LG mješavine:

dv
LG mješavina

Općenite preporuke za sjetvu:

  • temperatura tla treba biti minimalno 10-12 °C
  • napraviti dobru podlogu za sjetvu, dubina sjetve 0,5-1,0 cm
  • učvrstiti podlogu prilikom prve sjetve ili obnove travnjaka (npr. valjkom Cambridge)

Katalog Die Saat mješavine trava i djetelina pronađite u dokumentu ispod članka.

Za više informacija obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

RWA Hrvatska Mješavina Trava Djetelina Die Saat Klijavost Sjeme Sjetva


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/