• Žitarice i uljarice
  • 28.07.2019. 13:30

Više skuplje pšenice: Zrno u Rusiji i Ukrajini bolje kvalitete

Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini bolje kvalitete od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dvije zemlje.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 748
  • 66
  • 0

Izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana, povećat će se za 4 posto u sezoni 2019./20. godine, pokazalo je istraživanje Reutersa. Toplinski valovi u lipnju uvjetovali su oštru konkurenciju s Europskom unijom. Najveći dio pšenice iz tzv. crnomorskog bloka, izvozi se preko Crnog mora za kupce u Africi i na Bliskom istoku, a koji je također važan kupac za Europsku uniju i čiji se značajan prinos očekuje i ove godine.

Ukupan izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana predviđa se da će porasti na 63,2 milijuna tona u sezoni koja je počela 1. srpnja, pokazalo je istraživanje analitičara i trgovaca, navodi Black Sea Grain.

U predstojećoj sezoni slijedi povećanje izvoza crnomorske pšenice

Prinos pšenice u 2019. godini, u navedene tri zemlje, porast će za 8,5%, odnosno, do 120,4 milijuna tona, pokazale su procjene stručnjaka. Konkurentska prednost ruskih izvoznika poboljšat će se ove godine. Rast crnomorske ponude pozitivan je usred (uglavnom) izazovne situacije sa žitaricama u Sjedinjenim Državama i mogućih negativnih trendova u EU, prema riječima stručnjaka. Za Rusiju se očekuje da će ostati najveći svjetski izvoznik pšenice. 

SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konzultantske kuće u Moskvi, procijenili su stanje na tržištu za 2019. godinu. Zalihe žitarica pomoći će da se ublaži pritisak tzv. glavnih usjeva na ruskom tržištu. Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini bolje kvalitete od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dvije zemlje. Zbog toplog vremena u lipnju, sadržaj proteina ruske pšenice veći je od prosjeka, prema procjenama SovEcon- a. Glavna promjena (u odnosu na prethodnu sezonu) je u kvaliteti jer je zbog visokih temperatura, sadržaj proteina veći od uobičajenog, smatraju trgovci koji se fokusiraju na Ukrajinu.

Ukrajina postaje sve konkurentniji izvoznik žitarica

U Ukrajini će ove godine biti znatno više žitarica za mljevenje, što znači veću konkurenciju s Rusijom jer ove dvije zemlje imaju gotovo ista tržišta. U Francuskoj, najvećem proizvođaču i izvozniku pšenice među članicama EU, početna žetva u zapadnim područjima ukazuje na nisku razinu proteina. Ipak, očekuje se da visoke temperature mogu utjecati na povećanje sadržaja proteina. Drugi faktori koji mogu postati važni za ukupnu trgovinu u Rusiji, jesu stagnacija proizvodnje peradi i znakovi smanjenja proizvodnje svinjskog mesa jer i jedno i drugo može uzrokovati pad potrošnje pšenice. Mjere vlade, koje pojačavaju regulaciju izvoznog sektora, također su pitanje kojem bi trebalo posvetiti pažnju.

Kazahstan, najveći proizvođač pšenice u centralnoj Aziji, koji će sa žetvom započeti u rujnu, izvozi manje brašna zbog povećanog kapaciteta za mljevenje u zemljama centralne Azije, kažu u francuskoj konzultantskoj kući Agritel. Glavni izazov za Kazahstan bit će izvoz brašna umjesto izvoza pšenice.

Rumunjska postavlja novi rekord u izvozu suncokretovog ulja 

Prema raspoloživim podacima, rumunjski izvoz sjemenskog suncokreta u rujnu i lipnju 2018/19. godine i dalje je primjetno zaostao u odnosu na prethodne godine, unatoč stabilnim površinama pod ovom uljaricom. U analiziranom periodu, izvoz je već 17% manji nego godinu dana ranije.

Rumunjsko suncokretovo ulje ove godine gotovo je u potpunosti ušlo na tržište EU, s obzirom na smanjenje prinosa kod najvećeg opskrbljivača sjemena u EU, u Francuskoj. Ukupan izvoz suncokreta ove sezone iz Rumunjske bit će drugi po visini, ali procjenjuje se da će njegov obim biti ispod početnih očekivanja. Pad izvoza uzrokovan je činjenicom da Rumunjska povećava izvoz suncokretovog sjemena i suncokretovog ulja. Prema procjenama UkrAgrConslut- a, izvoz rumunjskog suncokretovog ulja u periodu rujan- kolovoz, 2018./19 može dostići još jedan rekord i prijeći prošlogodišnji maksimum za 10 posto


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva pšenice Izvoz suncokreta Izvoz pšenice Tržište EU Izvoz brašna


Autorica

Ivana Živanić

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Komu raste čudnije povrće, da vas vidim? :'D #paradajz #rajčica #pomidor