Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 18.12.2015. 17:55

Više pšenice i bioetanola u sezoni 2015/16

Globalne zalihe pšenice koje prognozira američko Ministarstvo poljoprivrede navodno će rasti najviše zbog uspješne sjetve u Kanadi i EU, kao i proizvodnja i izvoz brazilske soje. Usporen izvozni korak kukuruza iz SAD-a znači i njegovu povećanu upotrebu na domaćem terenu pa se predviđa veća proizvodnja etanola.

Foto: pixabay.com, Izvor podataka
  • 487
  • 55
  • 0

Globalne zalihe pšenice koje prognozira američko Ministarstvo poljoprivrede navodno će rasti najviše zbog uspješne sjetve u Kanadi i EU, kao i proizvodnja i izvoz brazilske soje. Usporen izvozni korak kukuruza iz SAD-a znači i njegovu povećanu upotrebu na domaćem terenu pa se predviđa veća proizvodnja etanola.

Francuska ima najveću zalihu pšenice, dosta kukuruza, a povećavaju se i one ječma.

Australski izvoz pšenice bit će nešto niži, kažu statistike, kao i područje pod sojom u SAD-u. Valuta štiti cijene uljane repice iz Velike Britanije. Englezi izvoze, ali i uvoze dosta veliku količinu pšenice.

Globalne procjene za proizvodnju pšenice rastu

Globalne prognoze za proizvodnju pšenice popele su se za 2.6Mt, prema količini zaliha i zadnjim procjenama potražnje američkog Ministarstva poljoprivrede. Revizija procjene za studeni takva je i zbog većih očekivanja za Kanadu i EU, gdje su se prognoze za pšenicu podizale za 1.6Mt, 0.4Mt iz mjeseca u mjesec. Globalna proizvodnja pšenice za 2015/16 prognozirana je na 734.9Mt, za 1% više nego 2014/15.

Velike zalihe kukuruza za proizvodnju etanola

Američko Ministarstvo poljoprivrede otkrilo je kako su američke zalihe kukuruza porasle za 0.6Mt od studenog, na 45.3Mt. Povećanje se dogodilo zbog smanjenja izvoza američkog kukuruza. Jaki američki dolar i konkurencija iz južne Amerike usporili su izvozni korak tijekom nekoliko prošlih tjedana. Unatoč smanjenju izvoza, domaća uporaba kukuruza će vjerojatno porasti, što će utjecati na više nego očekivanu proizvodnju etanola.

Usporen francuski izvoz pšenice

Nakon rekordne žetve pšenice 2015., Francuska ima najvišu razinu zatvorenih zaliha od 2000., 5.2Mt. Unatoč visokim zalihama, francuski izvoz pšenice kaska za prošlogodišnjim korakom za 13%, prema zadnjim podacima. Kombinacija nadjačavanja unutar EU i farmera koji se drže zaliha zbog nižih cijena usporilo je korak francuskog izvoza. Francuske zalihe ječma za 2015/16 se prema statistikama povećavaju. Pad izvoza izvan EU uzrokovao je i veće zalihe kukuruza.

Ukrajina će proizvesti više žitarica

Prošlog tjedna, ukrajinski ministar poljoprivrede najavio je povećanje prognoza proizvodnje žitarica sa 60.5Mt na 61Mt. Povoljni vremenski uvjeti pogodovali su razvoju i dobrom stanju ukrajinskih usjeva.

Australski izvoz pšenice za 2015/16 predviđa se na 16.9Mt, što je nešto manji iznos od očekivanog. Posljedica je to procjene glavnih agencija. Rosario Grains Exchange revidirao je argentinsku proizvodnju pšenice za 2015/16 naviše za 9.6Mt, kao i područja na kojima će se sijati na 3.45Mha.

Velika Britanija i dalje uvozi koliko i izvozi

Prema podacima tržišnih agencija, Velika Britanije ja izvezla više od 195Kt pšenice u listopadu, što je najveća količna od ožujka, a kumulativno u 2015/16 je to 518Kt (srpanj do listopada); dok je uvoz pšenice iznosio 574Kt. Ipak, Velika Britanija i dalje ostaje veliki uvoznik pšenice. Kumulativan uvoz kukuruza iznosi 557Kt, što je najviše u ovom dijelu sezone još od 2007/08.

Foto: pixabay.com, Izvor podataka: HGCA


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Kanada Svjetsko tržište Zalihe kukuruza Francuska SAD Izvoz pšenice HGCA Market report Konkurentnost Soja Tržište uljarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."