Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 29.09.2016. 10:30

Velike zalihe pritisak cijenama žitarica

Prošlog tjedna zabilježen je pad cijena pšenice i kukuruza na tržištu u Bugarskoj. Problem stvaraju velike zalihe, ali i globalni tržišni trendovi.

Foto: bigstockphoto.com, DTatiana
  • 2.760
  • 319
  • 0

Prošlog tjedna zabilježen je pad cijena na tržištu žitarica u Bugarskoj, prenosi portal UkrAgroConsult. Cijene za mlinske pšenice, kao i pšenice za prehrambenu industriju su pod pritiskom velike ponude na tržištu, iako je tempo trgovine i kupovne aktivnosti i dalje prilično visok.

Žetva počela, cijena kukuruza pada

Cijene kukuruza su tijekom prošlog tjedna zabilježile pad na bugarskom tržištu, dok istovremeno nije zabilježena ni veća trgovinska aktivnost kada je reč o kukuruzu novog roda. U većini područja u Bugarskoj žetva kukuruza je već počela, ali je ponuda i dalje ograničena. Prosječan prinos u toj zemlji je i dalje niži nego u 2015. godini.

Izvozna cijena kukuruza opada pod pritiskom globalnih tržišnih trendova. Tijekom tjedna izvozna cijena bugarskog kukuruza pala je u prosjeku za 4 $/t i iznosila je 165-167 $/t.

Foto: bigstockphoto.com, DTatiana


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]