Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 20.07.2015. 18:00

Velika potražnja za europskim ječmom!

Velika potražnja za EU ječmom razveselila je Britance pa je sada njihov urod na putu u Japan. Ukrajina je profitirala izvozom svoje pšenice, dijelom zbog slabljenja valute, dijelom zbog dobre žetve i ruskih izvoznih poreza.

Foto: depositphotos.com,
  • 378
  • 56
  • 0

Velika potražnja za EU ječmom razveselila je Britance pa je sada njihov urod na putu u Japan. Isto bi tako moglo biti dobrih izvoznih prilika za ječmeni slad. Svjetska organizacija za hranu (FAO) najavljuje zadovoljavajuće zalihe žitarica u sezoni 2015/16.

Ukrajina je profitirala izvozom svoje pšenice, dijelom zbog slabljenja valute, dijelom zbog dobre žetve i ruskih izvoznih poreza koji su kako kažu izvoznici - jednostavno nepošteno previsoki. Oni traže jasnija porezna pravila. Egipat kupuje pšenicu iz Rusije i Ukrajine, dok je potražnja za onom američkog podrijetla slaba. Očekivanja za EU uljanu repicu se smanjuju uslijed suše.

Kumulativni izvoz britanskog ječma najviši u 15 godina

1.4Mt britanskog ječma je izveženo između srpnja i svibnja 2014/15, najveća količina u tom periodu od 1999/00. Iako je izvoz ječma u svibnju (56Kt) smanjen za gotovo 60% u usporedbi s travnjem, kampanja za izvoz britanskog ječma kroz sezonu 2014/15 bila je jaka, ali potpomognuta potražnjom za EU ječmom. U svibnju, izvoz iz Velike Britanije bio je potaknut potražnjom za ječmom iz Japana, sa sveukupno 23Kt koje su transportirane u tu zemlju. To je označilo i četvrti mjesec potražnje iz Japana, što je kumulativno u sezoni 2014/15 iznosilo 131Kt.

Britanski ječmeni slad bi mogao dobiti priliku za izvoz u sezoni 2015/16, a vremenske prilike još uvijek zabrinjavaju stručnjake u pogledu francuskog uroda proljetnog ječma. Svjetska organizacija za hranu (FAO) prognozira zadovoljavajuće zalihe žitarica u sezoni 2015/16, unatoč prijetnjama od El Niña te ostalih vremenskih nepogoda proteklih mjeseci.

Napreduje izvoz pšenice iz Ukrajine

Iz francuskog Ministarstva poljoprivrede kažu da se područje pod pšenicom povećalo za 1% s obzirom na prošlu godinu pa je sada prognoza za urod od 37.9Mt. No u farmerskoj organizaciji Copa-Cogeca su nešto pesimističniji pa očekuju urod od 35.6Mt. El Niño će se vjerojatno zadržati do zime, prema prognozama iz Japana i SAD-a.

Podaci pokazuju da je izvoz pšenice iz Ukrajine u 2014/15 bio najveći u šest godina, sveukupno 10.8Mt, 17% više nego prethodne sezone. Prema UkrAgroConsult-u, to je potaknuto slabljenjem ukrajinske valute, ruskim izvoznim porezima i velikom žetvom u 2014. U Ukrajini je i započelo vršenje pšenice, sa 2Mt ječma i pšenice prikupljenih do 7. srpnja. UkrAgroConsult je otkrio kako je napredak žetve iza prošlogodišnjeg tempa, ali da je sličniji sezoni 2010/11, što je posljedica kiša u južnim regijama.

Previsoki izvozni porezi u Rusiji

Rusko nacionalno udruženje izvoznika poljoprivrednih proizvoda protestiralo je protiv nedavnog uvođenja izvoznih poreza na pšenicu te su tražili od ruskog ministarstva jasnija pravila za računanje poreza, jer je porez jednostavno previsok trošak. Egipat je kupio 180Kt pšenice za mlinove iz Rusije i Ukrajine. Prosječna cijena pšenice bila je slična prijašnjoj, oko $212.26/t uključujući troškove prijevoza. Niska potražnja američke pšenice je još uvijek u fokusu, dok Egipat odbija tri pošiljke američkog porijekla.

Oil World smanjio je prognoze za proizvodnju uljane repice u EU-28 za 0.4Mt u usporedbi s prošlim mjesecom, pa su tako očekivanja pala na 21.6Mt u usporedbi sa 24.4Mt prošle sezone. Slično, USDA je smanjila projekcije za EU uljanu repicu za 0.7Mt na 21.4Mt. Prve procjene za francusku uljanu repicu pokazuju pad od 8.2% sa 5.07Mt iz 2014.

Proizvodnja kanadske uljane repice je sada prognozirana na 14.6Mt (USDA), što je manje za 0.2Mt te za 1.0Mt manje nego prošle sezone. Malezijske zalihe palminog ulja pale su za 4% u lipnju na 2.15Mt. To je prvi mjesečni pad od veljače, a dogodio se zbog jakog izvoza i usporavanja proizvodnje. Izvoz je porastao za 5% u usporedbi sa svibnjem, na 1.69Mt, i to zbog izostanka izvoznih poreza i početka svetog muslimanskog mjeseca Ramadana. No, postoje indikatori usporavanja izvoza malezijskog ulja u srpnju, jer je u prvih 10 dana srpnja izvoz usporio za 33% s obzirom na lipanj.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Ječam Potražnja Ukrajinski izvoz Globalni izvoz Velika Britanija Ministarstvo okoliša Rusija DEFRA Argentina Funta Australija Kanada Australija Copa Cogeca Uljana repica Izvozni porezi Ukrajina Japan SAD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.