Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Cijepljenje tla
 • 26.07.2013.

Veći prinosi i bolja struktura zemljišta

Veći prinosi i bolja struktura zemljišta preparatom za cijepljenje tla: Phylazonit® od sada i u Hrvatskoj

 • 1.801
 • 180
 • 0

Poljoprivredni proizvođači se u zadnje vrijeme sve češće suočavaju s izazovima, koji zahtijevaju vrhunsko stručno znanje i bogato iskustvo. Preduvjet za ekonomičnu i ekološki prihvatljivu biljnu proizvodnju je da se hranjive tvari stave na raspolaganje biljkama u onoj količini, koja im je potrebna i u onom trenutku kada im je potrebna. Ova tema je posebno aktualna zbog "neuobičajenih" uvjeta zadnje dvije godine, gdje smo 2012. godine zabilježili katastrofalnu sušu, a ove 2013. su nam prinosi podbacili iako je pšenica do žetve izgledala odlično.

Smanjena primjena stajskog gnoja, loš omjer ratarstva i stočarstva, promjene u omjerima ishrane bilja i sve veći očekivani prinosi upućuju nas na to da nešto moramo promijeniti. Moramo promijeniti naše navike i okrenuti se novim tehnologijama. Sa ekonomskog i ekološkog aspekta je ishrana bilja, a unutar toga i nadoknada makroelemenata - dušika, fosfora i kalija, zasigurno jedna od najvažnijih čimbenika biljne proizvodnje oko koje se vode žustre rasprave.

Razvijen korjenski sustav

Jedna od najnovijih tehnoloških mjera, koja predstavlja potpunu novu filozofiju u biljnoj proizvodnji, je "cijepljenje tla", preko kojeg se velike količine živih mikroorganizama, prvenstveno bakterija, ciljano unose u tlo.

Phylazonit je preparat za cijepljenje tla, koje je u Mađarskoj patentirano prije 30 godina i koje primjenjuju više tisuća zadovoljnih korisnika na više stotina tisuća hektara površine u Mađarskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Slovačkoj i drugim zemljama od sada je dostupan i u Hrvatskoj.

Kako djeluje i što sve trebamo znati o Phylazonit-u

Za ishranu bilja, za nadoknadu hranjivih tvari, za rast i razvoj biljaka ključnu i neizostavno važnu ulogu imaju korisne bakterije koje žive u tlu. Cijepljenjem tla unosimo tzv. rizobakterije, koji stimuliraju rast i razvoj biljaka, na način da stimuliraju aktivnost izvorne mikroflore i pospješuju mikrobiološku interakciju u tlu te na taj način djeluju izuzetno povoljno na biljke:

 • Pospješuju ravnomjernije i brže klijanje sjemena, razvoj jačeg korijena i općenito poboljšavaju rast i razvoj biljaka
 • Zbog ujednačenog razvoja biljaka, ujednačenije je i oprašivanje i sazrijevanje plodova
 • Zahvaljujući njihovoj biološkoj aktivnosti, oni pronalaze makroelemente (npr. fosfor i kalij itd.) koji se nalaze u tlu u vezanom obliku u raznim kemijskim spojevima i pretvaraju ih u oblik u kojem ih biljke mogu preuzeti i iskoristiti.
 • Vežu dušik iz zraka i pretvaraju ga u oblik u kojem ga biljke mogu preuzeti i iskoristiti. Na taj način osiguravaju značajnu količinu dušika potrebnu biljkama.
 • Ubrzavaju razgradnju žetvenih ostataka, pospješuju stvaranje humusa te pretvaraju hranjive tvari u biljkama prihvatljiv mineralni oblik.
 • Imaju jako dobar učinak kod rehabilitacije zagađenih zemljišta i površina koje su duže vrijeme stajale pod vodom
 • Čine biljke otpornijima na ekstremne uvjete - previsoke ili preniske temperature, sušu, prekomjernu vlagu itd. - i na taj način osiguravaju stabilne prinose i predvidivu ekonomsku računicu
 • Osiguravaju veće prinose i kvalitetnije proizvode (veću hektolitarsku težinu zrna, veći sadržaj šećera, proteina, ulja itd.) i sve to na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način
 • Poboljšavaju pH vrijednost i strukturu tla. Tlo postaje rahlo i lakše se obrađuje.
 • Phylazonit je potpuno ekološki proizvod , ne sadrži nikakve štetne tvari, niti teške metale i stoga je pogodan i za ekološku - BIO proizvodnju

Phylazonit cjepivo svoje povoljno djelovanje ispoljava zahvaljujući tome što u sebi sadrži bezopasne sojeve korisnih rizobakterija:

Azotobacter croococcum veže dušik iz zraka i time povećava koncentraciju iona amonijaka, u rizosferi (u neposrednoj blizini korijena). Veliki dio tih iona se uslijed djelovanja bakterija koji izazivaju nitrifikaciju, pretvara u ione nitrata i time povećava količinu dušika u tlu, koji je biljkama dostupan.

Bacillus megaterium je drugi soj bakterija u Phylazonitu koja ima sposobnost mobilizacije fosfora. Njihova uloga u tlu i njihov povoljan utjecaj na druge bakterije u tlu osiguravaju bolju opskrbljenost biljaka fosforom.

Polje suncokreta prihranjivano Phylazonitom

Pseudomonas putida ima sposobnost razgradnje celuloze, pomaže u stvaranju humusa i oslobađa vezani kalij koji se nalazi u tlu. Štiti biljku od štetnih mikroorganizama jer sprječava njihovo približavanje biljkama.

Primjenom Phylazonit a može se smanjiti količina mineralnih gnojiva, a istovremeno se povećava i učinak mineralnih gnojiva u tlu.

Optimalno djelovanje Phylazonita se postiže prije sjetve neposrednom aplikacijom i inkorporacijom na dubinu sjetve.

Djeluje samostalno uslijed stimulativnih rizobakterija i dodatno štiti biljku na način da stimulira izvornu mikrofloru tla, povećava količinu vitamina i hranjivih tvari u tlu, poboljšava stvaranje humusa te mineralizacijom odnosno razgradnjom žetvenih ostataka osigurava izuzetno korisno djelovanje u biljnoj proizvodnji. Ovi čimbenici zajedno mogu znatno povećati prinos, poboljšati kvalitetu plodova i poboljšati strukturu tla.

Poboljšanje strukture tla je jako važno iz više razloga

 • Rahlije tlo se lakše obrađuje, smanjuje se potrebna pogonska snaga strojeva i ostvaruju se značajne uštede na gorivu
 • Na rahlom tlu biljke lakše razvijaju razgranatije korijenje, koje lakše prodire u dublje slojeve, a time je bolje preuzimanje hranjivih tvari i vode. Smanjuje se osjetljivost biljaka na sušu.
 • Poboljšava se vodni režim tla, što je jako važno u ovim godinama kada doživljavamo ekstremne uvjete. U sušnim uvjetima tlo mora imati sposobnost zadržavanja vlage i smanjiti isparavanje a u uvjetima sa previše vlage tlo mora imati sposobnost propuštanja viška vode u dublje slojeve.
 • Poboljšava se toplinski režim tla, na taj način da se osigurava optimalna temperatura tla za mikroorganizme i biljke. Kada se u proljeće tlo lakše i brže zagrijava, bakterije se ranije aktiviraju te ujedno i ranije aktiviraju svoje povoljno djelovanje, poboljšavaju busanje ozimih usjeva te ubrzavaju nicanje proljetnih kultura. Stanje tla nekada ne dozvoljava da se u rano proljeće traktorom uđe u njivu i nije moguća pravovremena prihrana mineralnim gnojivima, ali bakterije, koje su prethodne jeseni unešene u tlo već „rade punom parom“. Zbog bolje strukture tla ono se krajem jeseni sporije hladi i tako se produžuje povoljno djelovanje mikroorganizama u tlu.
 • Poboljšava se i zračni režim tla. Prozračno, porozno tlo je neizostavno za aktivno djelovanje mikroorganizama, kojima je kisik iz zraka prijeko potreban za život.

Kako tretirati žetvene ostatke ?

Iako je slama danas postala cijenjena roba, ne smijemo zaboraviti da u onim poljoprivrednim gospodarstvima, kod kojih se na mjesto sakupljene slame ili drugih žetvenih ostataka ne dodaje stajski gnoj, tamo su žetveni ostatci (npr. kukuruz, suncokret, repica) jedini i najvažniji izvor organskih tvari i bioloških hranjiva.

Žetveni ostatci sadržavaju svu količinu hranjivih tvari, koju je biljka primila iz tla i koju nismo odvezli sa njive u plodovima. Bila bi velika greška i šteta ne iskoristiti ovaj izvor "bioloških" hranjiva i ne vratiti tu biljnu masu u tlo !

Bez nadoknade organskih tvari u obliku stajskog gnoja ili žetvenih ostataka, znatno se smanjuje plodnost tla i ne može se zamisliti stvaranje humusa.

Nakon ubiranja plodova tretirajte žetvene ostatke preparatom Phylazonit CB bez obzira, da li slijedi sjetva u proljeće ili u jesen. Uslijed razgradnje stabljike i korijenja biljaka od strane bakterija, stvaraju se hranjive tvari u mineralnom obliku koji se vežu na površinu koloida tla i osiguravaju izvor hranjivih tvari za buduće biljke. Oni se neće izgubiti niti isprati.

Agron d.o.o.
Ovlašteni zastupnik marke PHYLAZONIT za Hrvatsku:
Tel/fax: 031/673-242
Mob: 091/464-2266


Tagovi

Visoki prinosi Tlo Cijepljenje Zemljište Ekološka proizvodnja Phylazonit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Napetost raste, oklopna vozila štite tržnicu, EU nudi dva rješenja?

Još ih je više na ulicama. Napetost između prosvjednika i policije u Francuskoj raste. Tamošnja je vlada u srijedu poslala oklopna vozila da zaštite veleprodajnu tržnicu...

Više [+]