Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozime žitarice
  • 01.11.2015. 15:30

Važnost jesenske zaštite usjeva od korova

Zbog blata i ostataka vode na mnogim oranicama, sjetva ozimih žitarica kasni. No oni ratari koji su je uspjeli obaviti, moraju paziti na pojavu korova i početi sa zaštitom, jer će u protivnom korovi prezimiti zajedno s usjevima.

  • 502
  • 63
  • 0

Vremenske prilike posljednjih dana nisu pogodovale sjetvi ozimih žitarica, jer ostaci nedavnih velikih količina oborina još onemogućuju ulazak mehanizacije na polja i obavljanje poslova. Prema prognozama meteorologa, slijedećih se dana očekuje stabilnije vrijeme.

"Poljoprivredni proizvođači koji su obavili sjetvu ozimih žitarica i oni koji je tek planiraju moraju voditi brigu i o mogućoj zakorovljenosti usjeva. Jer, u jesenskom razdoblju, zajedno s usjevom, prezimljuju i korovi i i to oni širokolisni, posebno priljepača, divlji mak, mišjakinja, jarmen, mrtva kopriva, čestoslavica, maćuhica, pastirska torbica kao i uskolisni odnosno travni, koji većinom niču u jesen, primjerice, slakoperka ili paulj koji je vrlo čest korov posljednjih godina u usjevima pšenice kao i divlja zob, vlasnjača ili poa i mišji repak. Jedna od mogućnosti njihova suzbijanja u ozimim žitaricama je u jesen nakon sjetve, a prije nicanja i u tom slučaju, herbicid svoju djelotvornost u tlu zadržava do proljeća", pojašnjava Vesna Bradić.

Herbicidi upotrijebljeni u jesen, štite usjeve od korova do proljeća!

S obzirom da se herbicid u jesen primjenjuje na golo tlo, kada još ne znamo koji će korovi izrasti, treba koristiti one širokog spektra djelovanja, koji djeluju na travne i širokolisne korove. Neki od takvih, koji imaju dozvolu za primjenu u našoj zemlji su Legato plus, Tolurex 50 SC, Herbaflex, Pendigan 330, Filon, Logran i Alister Grande.

Jesenska zaštita od korova je jeftinija jer se koriste manje doze

"Herbicid Axial 50 EC primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova kao što su obična slakoperka, mišji repak i divlja zob, isključivo nakon nicanja žitarica odnosno od faze dva lista, pa do pojave zastavice. Osjetljiva faza korova je od tri lista do pojave prvog koljenca. Većina herbicida sada se može primijeniti i nakon nicanja usjeva, kada usjev ima 2 do 3 lista. Upravo u toj fazi je preporučljivo primjenjivanje herbicida, jer su potrebne niže doze, pa je zaštita ekonomski i ekološki prihvatljivija", zaključuje Bradić.

Kod jesenske primjene herbicida, temperature zraka bi trebale biti više od 5°C, a najniže noćne iznad 0°C. Žitarice nije potrebno tretirati herbicidima u fazi klijanja i nicanja.


Povezana biljna vrsta

Maćuhica

Maćuhica

Sinonim: - | Engleski naziv: Heartsease | Latinski naziv: Viola tricolor

 - Više [+]

Tagovi

Sjetva Ozime žitarice Oborine Legato plus Axial 50 EC Tolurex 50 SC Herbaflex Pendigan 330 Filon Logran Alister Grande Zakorovljenost usjeva Širokolisni korovi Priljepača Divlji mak Mišjakinja Jarmen Mrtva kopriva Čestoslavica Maćuhica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]