• Svjetsko tržište žitarica

Valute i vremenska prognoza diktiraju izvoz

Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik. Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snježnog pokrivača koji je dočekan s oduševljenjem.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 307
  • 51
  • 0

Vrijednost rubalja sve više pada, što utječe na izvozne poreze ruske pšenice. Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik kako bi zadovoljila potrebe domaćeg tržišta.

Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snježnog pokrivača koji je dočekan s oduševljenjem jer sada štiti ozime usjeve. Zbog nedostatka potražnje za suncokretovo i sojino ulje iz Egipta, ponude su otkazane.

Rubalj slabi - porast izvoznog poreza za rusku pšenicu

Cijene ruske pšenice spremne za izvoz su bile nepromijenjene prošlog tjedna, a ključni faktor je bila slaba valuta. U prosincu je rubalj izgubio 11% vrijednost naspram dolara, što je uzrokovalo porast ruskog izvoznog poreza.

Indija gubi prevlast na tržištu kukuruza

Kako bi izbjegli nestašicu na domaćem tržištu i usporili rast cijena, Indija je pristala na uvoz 0.5Mt kukuruza bez ikakvih poreza, što je prva prekomorska trgovinska razmjena u 16 godina. Drugu godinu zaredom, ozbiljna suša u Indiji narušila je domaću proizvodnju. Indija je tradicionalno glavni izvoznik kukuruza u jugoistočnu Aziju. Promjena u položaju ove zemlje mogla bi dati prednost drugim izvoznicima kukuruza na globalnom tržištu, a to su SAD, Brazil i Argentina.

Ključni usjevi prekriveni snijegom

Snijeg je napokon prekrio usjeve u nekim ključnim regijama. Sjeverna Ukrajina, Bjelorusija i južna Rusija s oduševljenjem su dočekali povećane količine snježnih padalina od 24. prosinca, a očekuje se i podebljanje snježnog pokrivača koji će zaštititi ozime usjeve od niskih temperatura do kraja zime.

Otkazane egipatske ponude ulja

Egipatske ponude od 15Kt suncokretovog ulja i 25Kt sojinog ulja otkazane su prošlog tjedna zbog nedovoljne potražnje. Nedavne promjene u politici isplata donijele su promjene tako da plaćanje može biti odgođeno i do 180 dana, što je rezultiralo nedostatkom prometa.

Stanje ukrajinske uljane repice je malo promijenjeno prošlog tjedna. Marginalno poboljšanje za 0.4% iz tjedna u tjedan donijelo je zadovoljavajuću procjenu stanja usjeva za 68.6%, no to je za 80.4% slabija procjena za razliku od prošle godine.

Izvor: hgca.com, Foto: depositphotos.com/budabar


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Kukuruz Soja SAD Ukrajina Velika Britanija EU Tolerancija Mraz Padaline


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Sve buja i previše.
Salatu rijedimo pomalo, ima već i mlade mrkvice.
Za koji dan bude i grašak za branje.