Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje i prerada
  • 12.06.2019. 14:00
  • Osječko-baranjska, Valpovo

Valpovo ima najveći eko silos za žitarice i uljarice u Hrvatskoj

PPK Valpovo d.o.o. najavljuje velike razvojne ambicije, a njihovi silosi spremno čekaju ovogodišnji urod uljarica i žitarica. Nakon investiranja i certifkacije danas imaju najveće kapacitete specijalizirane za preradu, čišćenje i skladištenje sirovina iz ekološkog uzgoja

Foto: Agroklub
  • 1.924
  • 408
  • 1

Odgovarajući na zahtjeve sve veće domaće ekološke proizvodnje i potrebom za uskladištenje usjeva proizašlih iz iste, u PPK Valpovo d.o.o. su prepoznali priliku i unazad nekoliko godina napravili značajne iskorake. Tako su između ostalog uveli zasebnu liniju za prijem, sušenje, čišćenje i skladištenje ekoloških proizvoda - točnije ekoloških žitarica i uljarica.

Njihov kapacitet skladištenja eko sirovina danas iznosi 5.160 tona, preuređeno je 16 ćelija silosa kapaciteta od 90 do 400 tona, a cijela linija ima i vlastitu sušaru.

„Cjelokupna linija skladištenja posjeduje certifikat za ekološko skladištenje te pozivamo zainteresirane koji posjeduju certificiranu ekološku proizvodnju žitarica i uljarica da nam se obrate.“ otkrio nam je informacije voditelj EKO kooperacije i poznavatelj tržišnih prilika Branimir Horvat, koji naglašava kako vode računa o svakom detalju, a da bi robe bile odgovarajući uskladištene i našle svoj put do kupaca po najvećoj cijeni u danom trenutku.

Centar skladištenja ekoloških sirovina

Da je tome tako, potvrđuje i akreditirano kontrolno tijelo Bioinspekt d.o.o. iz Osijeka koji svake godine radi provjere u procedurama, dokumentaciji i postrojenjima PPK Valpovo d.o.o. te izdaje certifikat za preradu, čišćenje, sušenje i skladištenje sirovina ekoloških žitarica i uljarica.

„Svaka roba pri ulazu kod nas prolazi postupak neovisne kontrole kakvoće koju temeljem ugovora provodi Inspecto d.o.o, a kako bi bili sigurni da je sve u redu te da je sirovina uzgojena po principima ekološke poljoprivrede. Proizvod se potom obrađuje prema potrebi te se čuva sve do trenutka prodaje i transporta na odredište kupca.“ pojašnjava Horvat principe sljedivosti i naglašava kako je važno sve odraditi prema pravilima tržišta, a kako bi zadobili povjerenje svih njegovih dionika. Od poljoprivrednika do potrošača. Od polja do stola, transparentno i lako sljedivo.

Iz tvrtke poručuju kako nestrpljivo čekaju prve kamione skore žetve te potvrđuju kako interesa za njihovim uslugama ne manjka. Dapače, mnoge će ekološki uzgojene sirovine, žitarice i uljarice uskoro put Valpova na obradu i čuvanje sve dok ne nađu novog vlasnika.

Za žetvu spremni

Član uprave tvrtke PPK Valpovo d.o.o Slaven Mijatov kaže kako spremno očekuju ovogodišnju žetvu i dodaje: „Nakon ciklusa investiranja i uspješne certifikacije, mi smo danas najveći domaći eko silos za žitarice i uljarice. Investicije uključuju novu nagibnu rampu na jednom od postojećih usipnih koševa, povećanje kapaciteta dva usipna koša i novu elevatorsku liniju sa prečistačem kapaciteta 100 tona/sat, obnovu zastarjele kolne vage te nabavku nove sonde za ispitivanje uzoraka . S ovim investicijama povećat ćemo brzinu prijema žitarica i uljarica za nekoliko puta, a što će naši poslovni partneri i kooperanti sigurno znati cijeniti.“

I tradicija ovog valpovačkog kombinata potvrđuje dobar pravac nekad započetog puta. Naime, počeci rada silosa u ovom gradu datiraju od davne 1959. godine (60 godina, op.a.) kada je izgrađen prvi silos, nakon čega je uslijedila izgradnja još 3 silosa i sušare.

Njihova postrojenja za skladištenje žitarica i uljarica danas imaju ukupni kapacitet 47.500 tona, a u njima se obrađuju i čuvaju brojne ratarske kulture: uljana repica, soja, pšenica, kukuruz, ječam, suncokret i druge. Svi su silosi u zadnjih desetak godina temeljito obnovljeni i nadograđeni, a postavljene su i dvije nove sušare kapaciteta od 28 t/h i 16 t/h.

Nakon nedavnog i vlasničkog restrukturiranja iz tvrtke ne skrivaju velike ambicije i najavljuju širenje mreže eko kooperanta te jačanja odnosa s eko obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Valpovštine, a i izvan nje.

Svi zainteresirani proizvođači ekoloških uljarica i žitarica dodatne informacije mogu dobiti putem e-maila branimir.horvat@valpovo-ppk.hr i/ili broj telefona +385 98 253 229.


Tagovi

PPK Valpovo Slaven Mijatov Branimir Horvat


Autorica

Marina Parlov Puljiz

Više [+]

Marina je profesorica hrvatskog jezika, a dio je prodajnog tima Agrokluba.


Partner

PPK Valpovo d.o.o.

A.B. Šimića 27, 31550 Valpovo, Hrvatska
tel: 031/656-500, e-mail: valpovo-ppk@valpovo-ppk.hr web: https://www.valpovo-ppk.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/