Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 01.11.2016. 13:30

Utrka s vremenom, hoće li zasijati na vrijeme?

Oči ratara uperene u nebo: Utrka seljaka s vremenskim prilikama, tlo je raskvašeno, ne može se u polja!

  • 6.139
  • 310
  • 0

Prošli vikend i prve radne dane ovoga tjedna požeški ratari provode na njivama. Nastoje zasijati što više žitarica prije najavljene kiše i nadolazećeg lošeg vremena. Nenad Gajić, ratar iz Požege, zabrinut je za ovogodišnju sjetvu.

"Vremenske prilike nisu naklonjene seljacima ove jeseni. Česte kiše i raskvašeno tlo otežavali su berbu kukuruza kojeg ima još dosta na njivama. Na tim njivama je nemoguće napraviti pripremu tla za sjetvu žitarica. Optimalni rokovi sjetve su na izmaku i mnogi će sijati tijekom studenog", žali se Gajić.

Inače, Gajić planira zasijati četrdesetak jutara, od čega 25 pivarskim ječmom i petnaestak jutara pšenicom. Nabavio je kvalitetno sjeme i umjetna gnojiva. Većinu zemlje koju obrađuje ima u zakupu.

Jesenska sjetva

Nema odustajanja!

Franjo Đurina i njegov sin Nikola iz Alaginaca planiraju zasijati desetak jutara. Najviše će biti pšenice te nešto ječma. Pripremom tla na dijelu njiva su nezadovoljni jer je tlo dosta raskvašeno. Zato žure da što više zasiju prije lošeg vremena.

Oči požeških ratara uperene su u nebo. Unatoč lošim prognozama meteorologa, nadaju se boljim danima za ulazak mehanizacije u njive i sjetvu. Vrijedne ruke slavonskog seljaka ne pitaju, spremni su raditi u svim vremenskim uvjetima, a utrka s vremenom samo je jedan od problema s kojima se susreću. No, seljaci su ti koji nikad ne odustaju!

Autor: Dražen Krstanović, Požega-EU


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Jesenska sjetva Vrijeme Nenad Gajić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰