Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalni izgledi
  • 14.11.2021. 07:30

USDA objavila globalne izglede za žitarice - razlog za dodatan rast cijena?

Jaka globalna potražnja je odlučujući čimbenik koji dovodi do smanjenja ukupnih zaliha. Što predviđa američko ministarstvo poljoprivrede?

Foto: Bigstock/Alex_Ugalek
  • 1.455
  • 139
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih američkih država (USDA) smanjilo je globalne izglede za pšenicu u sezoni 2021/22. zbog manje proizvodnje. No, predviđa veću potrošnju što bi moglo itekako utjecati na cijene koje rastu iz tjedna u tjedan.

Njezina svjetska proizvodnja smanjena je za 0,6 milijuna tona ovog mjeseca te će iznositi 775,3 mil. t, a nakon izvještaja Europske unije, Velike Britanije i Turske o nižim prinosima. Međutim, USDA pretpostavlja da će se povećati u Rusiji zbog boljih prinosa, i to za 2 milijuna tona.

Proizvodnja u EU rezultat je nižih prinosa u Francuskoj i Njemačkoj, ali je djelomično nadoknađena većom žetvom u Rumunjskoj.

Što se tiče globalne potrošnje, ona je porasla za 0,4 milijuna tona i iznosi 787,2 mil. t. Glavni razlog je veća potražnja u Rusiji, Iranu i Turskoj. No,, u EU, Velikoj Britaniji i Ukrajini očekuje se pad, navodi agrarheute.

Kako god, obim globalne trgovine povećat će se za 3,5 milijuna na novi rekord od 203,2 mil. t zbog većeg izvoza iz EU, Indije, Rusije i Ukrajine. 

Polovicu svjetskih zaliha drži Kina

Cijene pšenice snažno su porasle posljednjih mjeseci, što odražava vrlo snažan rast potrošnje u cijelome svijetu uz istovremeno nižu globalnu proizvodnju, napominje USDA u svom izvješću. Naime, proizvodnja se smanjivala iz godine u godinu i to kod nekoliko velikih zemalja izvoznica kao što su Kanada, SAD, Kazahstan i Rusija. Veće količine iz EU, Ukrajine i Argentine nisu uspjele nadoknaditi taj jaz.

Vrlo jaka globalna potražnja također je odlučujući čimbenik koji dovodi do smanjenja globalnih zaliha. Potražnja za uvozom trenutno raste zbog suše na Bliskom istoku.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

No, oko polovice svjetskih zaliha drži Kina, a prošle su godine nedostatak stočne hrane i visoke cijene žitarica potaknule tu zemlju na njihovo smanjenje.

Što se tiče kukuruza, USDA je povećalo svjetsku proizvodnju za 5,8 na 1.205 milijuna tona. To je rezultiralo povećanjem zaliha za 2,7 mil. t na 304,4 mil. t, ali i potrošnje te trgovine. Predviđa se da će veća žetvena količina biti rezultat većih prinosa u Argentini zbog većih zasijanih površina. Također, ista situacija mogla bi zadesiti EU i to zbog rasta površina u Poljskoj, Rumunjskoj i Francuskoj. Dok je izvoz ovog zrna povećan za Iran i Tajland, smanjen je za Nigeriju i Tursku.

Manje soje u SAD-u

Globalni uzgoj ječma bi se prema izvješću USDA mogao smanjiti za gotovo dva milijuna tona i to zbog niže proizvodnje u Turskoj, EU, Rusiji i Ukrajini. Kineski uvoz ove žitarice povećan je za pola milijuna tona na 10,1 mil. t i za Tursku na 1,8 mil. t, dok je za Saudijsku Arabiju smanjen za pola milijuna tona na 6,5 mil. t.

Prema američkom ministarstvu, proizvodnja soje mogla bi biti manja za 1,1 mil. t i iznositi 384 mil. t u sezoni 2021/22. Napominju da je smanjenje u SAD-u djelomično nadoknadila indijska proizvodnja koja će biti veća za oko jedan milijun tona.

Prognoza za proizvodnju soje u periodu 2021./22. za SAD predviđa 0,5 milijuna tona manju, a iznosila bi 120,4 mil. t te manji izvoz, 55,8 mil. t.

Argentinska je niža za 1,5 milijuna tona i iznosi 49,5 mil. t. Što se tiče tamošnjeg izvoza ove mahunarke, USDA previđa pad za jedan milijun tona, na 172,1 mil. t pri čemu će manji izvoz iz Argentine i SAD-a biti nadoknađen onim iz Brazila i Indije. Kineski uvoz smanjen je na 100 milijuna tona, a svjetske zalihe za 0,8 mil. t na 103,8 mil. t.


Tagovi

Globalna prognoza USDA Izvješće Žitarice Zalihe Cijene Ponuda Potražnja 2021 2022


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.