Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 09.08.2014. 08:00

Upitna kvaliteta europskih usjeva - cijene u padu

Žetva diljem cijele sjeverne hemisfere dobro napreduje, osim u Europi gdje kiša opet muti poljoprivredne planove.

Foto: Leon Forado Benchinol
  • 621
  • 85
  • 0

Žetva i dalje dobro napreduje, cijene padaju, a ponovne kiše u Europi stavljaju kvalitetu usjeva pod upitnik. Australija očekuje rekordan izvoz ječma, ali bore se sa sušom pa je pšenice manje od njihovih potreba. Na tržištu uljarica slična je situacija, a potražnja je sve veća. Što nam još sve donosi izvještaj sa svjetskog tržišta uljarica i žitarica, pročitajte u nastavku.

Žetva napreduje, cijene i dalje padaju

Cijene žitarica prošlog su tjedna nastavile svoj pad. Ako se situacija i dalje bude ovako razvijala, cijene će dosegnuti najnižu točku u posljednje četiri godine. Žetva diljem cijele sjeverne hemisfere dobro napreduje, osim u Europi gdje kiša opet muti poljoprivredne planove. Žetva u Velikoj Britaniji napreduje puno bolje nego inače, sa 20 % žetvenog prostora požnjevenog do 29. srpnja, u usporedbi sa inače 10 % požnjevenog prostora do kraja srpnja.

Raste globalna proizvodnja pšenice i kukuruza?

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) u svom mjesečnom izvještaju objavljuje daljnji pad cijena na tržištu, sa porastom procjena globalne proizvodnje pšenice i kukuruza, u odnosu na srpanjske prognoze. Iako blago manje nego prošlogodišnje, prognoza uroda pšenice porasla je sa 699 Mt u srpnju na 702 Mt u mjesecu kolovozu, s obzirom na i više nego bolje žetvene rezultate u Rusiji i Ukrajini. Progonoze za urod kukuruza povećane su za 6 Mt na 969 Mt, zbog odličnih uzgojnih uvjeta u područjima sjeverne hemisfere.

Australiji se smiješi rekord u izvozu ječma

Australija bi u 2014./15. mogla doživjeti rekordan izvoz ječma, zbog pojačane potražnje iz Kine. Očekuje se da će izvoz probiti trenutne prognoze od 5.2 Mt, s obzirom da trgovci predviđaju izvoz od 3 Mt samo do kraja srpnja. Australski izvoznik, CBH Group, predviđa porast od 12 % proizvodnje pšenice u Zapadnoj Australiji, što će biti spas za cijelu zemlju, s obzirom da vladaju suše diljem cijele australske obale, što je cjelokupnu proizvodnju pšenice dovelo pod upitnik.

Trgovci ne očekuju da će na izvoz iz regije Crnog mora utjecati političke krize i nedavne ekonomske sankcije. Ruski poljoprivrednici postigli su bolju kvalitetu žitarica nego očekivano, kao rezultat sušeg vremena, pa pšenice kvalitetne za mljevenje ima na pretek.

Prognoze uroda uljarica u usponu

Situacija na tržištu uljarica slična je onoj sa žitaricama. Tijekom prošlog tjedna prognoze uroda uljarica također su povećane, kao posljedica odličnog vremena koje pogoduje razvoju usjeva. No zalihe uljarica su u opadanju, ali niže cijene stimuliraju potražnju.

Po zadnjim procjenama, IGC je povećao prognozu uroda soje u sezoni 2014./15. za 4Mt na rekordnih 304Mt, što je 8 % više nego prošle sezone. Što se tiče europskog uroda uljane repice, Institucija za analizu tržišta žitarica (Strategie Grains), očekuje ovogodišnji urod na rekordnih 22.9 Mt, što predstavlja porast od 8 % u odnosu na prošlu sezonu. U pojedinim dijelovima Europe, kišne padaline će vjerojatno uzrokovati odgodu žetve.

Žetva ozime uljane repice na sjeveru Velike Britanije skoro pa je završena potkraj prošlog tjedna. Do sada je državni urod bio iznad desetogodišnjeg prosjeka, ali uz značajne promjene.

Novi prodajni rezultati američke soje koji su objavljeni prošlog tjedna, pokazuju 16 Mt - što je vrlo jedinstveno za ovo doba godine, no tek za 1 Mt više nego što je prodano tjedan prije. 57 % prodane soje otišlo je u Kinu.

Kišne padaline opet pogodile Europu, kvaliteta usjeva upitna

Opetovane teške padaline diljem Europe, posebno ranije ovog ljeta, rezultirale su štetama na francuskoj pšenici te uzrokuju bojazan radi kvalitete njemačke i poljske pšenice.

Postotak oborina u Europi unazad 45 dana

Od sredine lipnja do kraja srpnja, količina padalina dosegnula je razinu od 198 % u usporedbi sa normalnim razinama u centralnoj Francuskoj, dok su neki dijelovi Njemačke na 160 %.

Vrlo vjerojatno će biti manje pšenice u EU ove godine, a koja će biti kvalitetna za mljevenje, dok će biti više one koja će biti dobra samo za ishranu stoke. Prema ranim izvještajima, niti francuska pšenica neće biti dovoljne kvalitete za Alžir, što će se možda pokazati kao povoljna prilika za Veliku Britaniju koja traži način ponovnog ulaska na izvozno tržište pšenice.

Moguće je da će Rusija zabraniti uvoz soje, suncokreta i kukuruza iz Ukrajine, zbog toga što nisu ispunjeni fitosanitarni zahtjevi. No izvoz ovih proizvoda u Rusiju nije toliko velik da bi ova zabrana utjecala na uspjeh njihovog cjelokupnog izvoza.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: Leon Forado Benchinol


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Žitarice Uvoz Izvoz Amerika Velika Britanija Alžir Francuska Pšenica Soja Strategie Grains IGC Padaline u EU Kina Australija Kukuruz Žetva