Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivična oboljenja zobi
  • 17.06.2014. 13:30

Uočena pojava prašne snijeti na usjevu zobi

Kao posljedica uporabe sjemena vlastite proizvodnje u usjevima zobi pojavljuje se prašna snijet. Ugroženi mogu biti i susjedni zdravi usjevi žitarica

  • 758
  • 42
  • 0

Prilikom obilaska terena u usjevu zobi uočena je pojava crnih klasova. Spomenuti simptomi na zobi posljedica su zaraze gljivičnim oboljenjem prašna snijet (Ustilago avenae).

Poljoprivrednici koji su posijali vlastito sjeme upozoravaju se da izvrše pregled usjeva budući da uporaba sjemena vlastite proizvodnje vrlo često može dovesti do pojave bolesti, koje su se do sada javljale samo sporadično ili su već gotovo zaboravljene.

Prašna snijet na usjevu zobi

Radi se o bolesti koja se vrlo lako uočava u usjevu, jer se napadnute metlice pretvaraju u prašnjavu masu, crne boje. Bolest se prenosi sjemenom. Ako se koristi vlastito sjeme koje se tretira i dorađuje na OPG-u uvijek postoji velika sumnja u kvalitetu dorade. Tijekom dorade vlastitog sjemena potrebno je sušiti sjeme mehaničkim miješanjem, pravilno čistiti sjeme uklanjanjem primjesa i sitnih sjemenki, primjereno skladištenje, tretirati i ravnomjerno nanositi fungicid registriran za tu namjenu. Kao posljedica nepridržavanja svega navedenog je pojava prašne snijeti kao i nekih drugih gljivičnih oboljenja.

U borbi protiv prašne snijeti jedina mjera zaštite je sjetva deklariranog sjemena

Zakonska regulativa također obavezuje primjenu tretiranog sjemena jer se pojedine bolesti (prašna snijet) ne mogu suzbijati tijekom vegetacije već se isključivo tretiranjem sjemena sprečava njihova pojava. Radi nedovoljnog poznavanja važnosti ove problematike od strane nekih poljoprivrednika ugroženi mogu biti susjedni zdravi usjevi žitarica. U borbi protiv spomenute bolesti najvažnija i jedina mjera je sjetva deklariranog sjemena.


Povezana biljna vrsta

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Zob Gljivična oboljenja Prašna snijet Ustilago avenae Deklarirano sjeme Sjeme vlastite proizvodnje Zaštita bilja Fungicidi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner