Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 24.07.2015. 11:00
  • Karlovačka

Uništavanje korova na strništima

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 431
  • 5
  • 0

Jednogodišnji i višegodišnji korovi na strništima nakon žetve žitarica te na nepoljoprivrednim površinama kao što su okućnice, okolica gospodarskih objekata, po rubovima staza, uz ograde, na površinama koje su na ugaru, odnosno onima na kojima ništa ne raste, prije pripreme tla za sjetvu ili sadnju usjeva i nasada, te prije obnove travnjaka, livada i pašnjaka, mogu se suzbiti primjenom totalnih herbicida koji uništavaju podzemni i nadzemni dio korova, na osnovi aktivne tvari glifosata.

Radi se o pripravcima CIDOKOR SL, HERKULES SUPER, GLYPHOGAN,BOOM EFECT SL, CLINIC SL, DOMINATOR SL, COSMIC SL, DOMINATOR SL, COSMIC SL, GLYFONOVA, GLYFOS SL, TOTAL 480 SL i GALLUP 360.

Primjenjuju se u dozi od 2 do 4 litara po hektaru, za suzbijanje jednogodišnjih i od 4 do 12 litara po hektaru, za suzbijanje višegodišnjih korova u 200-400 (600) l vode/ha ili 1,5-2 l/ha za jednogodišnje i 2-6 l/ha za višegodišnje korove uz primjenu 100-200 litara vode po hektaru.

Za tretiranje manjih površina (okućnica, po rubovima staza, uz ograde) dozvoljeno je tretiranje leđnim prskalicama. Za suzbijanje jednogodišnjih korova koristite 1% koncentracije (100ml/10 l vode), a za suzbijanje višegodišnjih 2% koncentracije.

Na ugaru se primjenjuje u količini 5l/ha uz utrošak vode od 200-300 l/ha.

  • OXALIS,ROUNDUP BIAKTIVE kao prethodni, te 3-5% stajaće vode i kanali, 2-4% suzbijanje korova na pojasevima uz ceste, 0,5-1% za održavanje niskog rasta korova na pojasevima uz ceste
  • CLEANESS, 25 ml/m² jednogodišnji korov, 36 ml/m² višegodišnji korovi u dvorištima, staze, terase i rubovi cesta.

Sredstva se primjenjuju kada korovi imaju dobro razvijenu lisnu masu tj. kod visine 15-40 cm, pred cvatnju ili u cvatnji, kad je silazno kolanje asimilata najintenzivnije. Šest sati nakon primjene ne bi trebalo biti kiše, jer u protivnom, djelotvornost može biti smanjena. Obrada i priprema tla moguća je 5-14 dana nakon prskanja, ovisno o preparatu. Višegodišnji pašnjaci tretirani u jesen ne smiju se sijati do sljedećeg proljeća. Dozvoljena je jedna primjena u vegetaciji.

Svi pripravci nisu registrirani za sve namjene stoga prije upotrebe treba detaljno pročitati priloženu uputu za primjenu. Također podatke o sredstvima možete pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dostupnom na ovoj web adresi.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Strništa Nepoljoprivredne površine Ugar Totalni herbicidi Glifosat Leđne prskalice Lisna masa FIS Mirna Ceranić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]