Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županjska Posavina
  • 19.08.2014. 11:00

Uništavanje korova na poljoprivrednim površinama

Zasad je na terenu devet specijaliziranih strojeva, iako ih je iz Hrvatskih šuma najavljivano 12. Krenulo se iz Gunje, a ambroziju i korove na gunjanskom području treba uništiti na 1.800 hektara poljoprivrednih površina.

Foto: depositphotos.com
  • 581
  • 62
  • 0

Nakon brojnih upozorenja poljoprivrednih proizvođača, lokalnih vlasti i stručnjaka da je krajnje vrijeme da se započne s uništavanjem ambrozije i korova na poljoprivrednim površinama koje su proljetos u županjskoj Posavini bile poplavljene, a od tada do danas su potpuno obrasle raznim korovima među kojima se posebice ističe ambrozija, uporabom strojeva, takozvanih tarupa - uništavanje i sanacija područja konačno je započelo.

Zasad je na terenu devet specijaliziranih strojeva, iako ih je iz Hrvatskih šuma najavljivano 12. Krenulo se iz Gunje, a ambroziju i korove na gunjanskom području treba uništiti na 1.800 hektara poljoprivrednih površina. Načelnik te općine Hrvoje Lucić strahuje međutim kako bi se cijeli posao mogao oduljiti jer je svaki od angažiranih strojeva u stanju dnevno očistiti tek tri hektara.

Stoga će gunjanske općinske vlasti Ministarstvu poljoprivrede predložiti da se poljoprivrednicima osiguraju određene količine goriva kako bi sami mogli očistiti svoja polja. "Ljudi bi mogli u polja ući s vlastitim traktorima i tanjuračama, ali nemaju za gorivo. Nemaju ni za najosnovnije za život, a kamoli za gorivo. Mislimo da bi Ministarstvo poljopirvrede tu moglo nešto učiniti i osigurati im gorivo. Bojim se da, budemo li se samo uzdali u strojeve Hrvatskim šuma, nećemo još dugo u naša polja, a jesenska sjetva samo što nije", kaže Lucić.

Po njegovim riječima, poseban problem je ambrozija na poljima koju je potrebno uništiti u narednih desetak dana. Naime, osim što zahvaljujući snažnim korijenjem osiromašuje tlo, pelud te biljke jedan je od najjačih poznatih alergena koji stanovnicima na istoku Hrvatske zadaje velike zdravstvene teškoće. Na opasnosti od te biljke, ali i potrebu što hitnijeg uklanjanja korova s njiva na poplavom stradalom području, nedavno je za posjeta Gunji upozorio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić koji je pozvao velike poljoprivredne proizvođače koji imaju velike prskalice da se ih daju na raspolaganje kako bi se te površine što prije tretirale herbicidima.

Neki su Gunjanci uzeli sami stvar u svoje ruke i krenuli se sami obračunati s korovima. Nisu čekali znajući da se svakim danom samo produžava agonija. Po riječima Gunjanca Ivana Đaloka koji se bavi proizvodnjom voća, voda je u njegovom voćnjaku bila iznimno visoka, a nakon što se povukla, voćnjakom su zagospodarili korovi. "Korove bi sada trebalo tretirati ili ih mehanički uništiti kako bi mogli zemljište privesti svsi", kaže taj Gunjanac. Tarupe Hrvatskih šuma željno iščekuju i poljoprivredni proizvođači iz ostalih sela županjske Posavine stradalih u poplavi, a čije su njive također postale carstvom ambrozije i korova.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Korovi Ambrozija Uništavanje Tarupi Poljoprivredno tlo Proizvođači Hrvatske šume Poplava Gunja Opasnosti Sela Županjska Posavina Jesenska sjetva Matija Brlošić Hrvatske šume Tanjurače Traktori Uništavanje korova Ivan Đalok Herbicidi


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.