Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest poljoprivrednicima
  • 13.07.2015. 11:00
  • Primorsko-goranska

Uništavajte ambroziju da izbjegnete kazne

Obavijest Savjetodavne službe za poljoprivrednike.

  • 116
  • 5
  • 0

Temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisifolia) s ciljem suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja ovoga korova, podsjećamo vlasnike i korisnike poljoprivrednog, obrađenog i neobrađenog zemljišta, odnosno vrtova, oranica, livada, šuma i lovišta kao i ovlaštenike upravljanja i održavanja vodotoka i kanala te površina uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice, željezničke pruge, parkove i druge javne zelene površine, da su obavezni redovito, tijekom sezone, u više navrata provoditi mjere uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisifolia).

Ambrozija uništava poljoprivredne kulture i izaziva alergije kod ljudi

Ambrozija stvara velike količine polena koji kod osjetljivih ljudi izazivaju alergijske reakcije. Kako bi, što je moguće više, usporili širenje ovog invazivnog korova na našem području, apeliramo na sve građane da ambroziju uklanjaju mehanički, čupanjem zajedno sa korijenom. Po potrebi, na mjestima većeg proširenja korova, primijenite agrotehničke ili kemijske mjere suzbijanja. Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kazne. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih spomenutom naredbom, provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija.

Detaljnije podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su dozvoljena za upotrebu u RH, možete pogledati u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Sredstava primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Vodite evidenciju o prskanju i čuvajte je minimalno tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ambrozija Naredba Suzbijanje Obrađeno i neobrađeno zemljište Polen Alergijska reakcija Agrotehničke mjer Kemijske mjere Kazne Nadzor Inspekcija FIS Evidencija Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.