Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 31.10.2021. 07:30

Unatoč većoj proizvodnji uljane repice, EU je nema dovoljno?

Dostupnost uljane repice na svjetskom tržištu je ograničena zbog značajnog smanjenja prinosa kod glavnog dobavljača, Kanade. Odakle će EU uvesti ovu uljaricu?

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 228
  • 72
  • 0

Europska unija je uvezla oko 1,3 milijuna tona uljane repice u prvih 15 tjedana sezone 2021/22. Kako piše topagrar, riječ je o padu od 43 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i tri četvrtine manje količine nego u sezoni 2019/20.

Osim o proizvodnji ove uljarice u državama članicama EU, te fluktuacije ovise i o njezinoj dostupnosti i ponudi na svjetskom tržištu, pojašnjavaju iz Unije za promicanje uljarica i proteina (UFOP).

Prema istraživanju Agrarmarkt Informations-Gesellschafta, očekuje se da će europska žetva repice u tekućoj financijskoj godini biti 16,9 milijuna tona. To je gotovo 0,8 milijuna tona više nego prethodne godine, ali i dalje nije dovoljna za zadovoljavanje potražnje unutar EU. Stoga Europska komisija procjenjuje da će biti potrebno uvesti još 5,7 milijuna tona za sezonu 2021/22., što je 150 tisuća tona manje nego prošle sezone.

Srbija bi mogla povećati izvoz u EU

Međutim, dostupnost uljane repice na svjetskom tržištu je ograničena zbog značajnog smanjenja prinosa kod glavnog dobavljača, Kanade. Zato se EU već na početku sezone mora osloniti na australsku robu, koja će biti isporučena tek u drugoj polovici marketinške godine.

Dio se uvozi i iz Velike Britanije, a ograničene isporuke iz Ukrajine stvaraju dodatan jaz. Iako je u ovoj zemlji žetva bila nešto većih razmjera, iz te države je Unija uvezla 37 posto manje ove uljarice nego u istom razdoblju godinu ranije. No, taj bi se minus mogao nadoknaditi većim isporukama iz Srbije i Moldavije.

Istovremeno, cijena uljane repice na svjetskom tržištu raste što je potaknuto oskudnom globalnom ponudom, vrlo visokim cijenama biljnih ulja i biodizela. Tako je ona sredinom rujna po prvi puta u Europi porasla na 600 eura po toni, dok je početkom listopada zabilježena i ona od 650 EUR. No, sve više analitičara vjeruje da je moguće postizanje vrijednosti od čak 700 €/t.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uvoz Uljana repica Globalna ponuda Tržište Cijena Prinosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dvanaestero nastavnika i istraživača partnerskog Sveučilišta prirodnih znanosti "Kralj Mihael I." iz Temišvara u Rumunjskoj posjetilo je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek putem Erasmus+ mobilnosti ovaj tjedan. Djelatnici Fakulteta i... Više [+]