Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 10.10.2021. 07:30

Tona uljane repice uskoro će koštati 700 eura?

Rast je potaknut izuzetno oskudnom globalnom ponudom te većom cijenom biljnih ulja i biodizela.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 1.661
  • 236
  • 0

Cijena uljane repice kontinuirano raste na svjetskim tržištima. Kako piše agrarheute, potaknuta je izuzetno oskudnom globalnom ponudom, vrlo visokim cijenama biljnih ulja i biodizela.

Tako je ona sredinom rujna po prvi puta u Europi porasla na 600 eura po toni, dok je početkom mjeseca zabilježena i ona od 650 EUR. Sve više analitičara vjeruje da je moguće postizanje vrijednosti od čak 700 EUR.

Naime, u kanadskim izvoznim lukama prošli je tjedan ova uljarica utovarena za 775 američkih dolara po toni, što je oko 670 EUR. Ukrajinski su izvoznici za nju tražili 725 USD/t, dok je u Australiji njezina cijena oko 665 USD/t. Naime, u svim navedenim zemljama poskupjela je za 30 do 40 USD/t u odnosu na samo tjedan dana ranije.

Na europskim burzama također jako dobro kotira. Na pariškom terminskom tržištu dostiže 649 EUR/t što je najveća ikad postignuta vrijednost na toj burzi. U dva tjedna ona se povećala za više od 50 eura.

U Kanadi je ona ovog tjedna nastavila rasti. U ponedjeljak je kotizacija na tržištu u Winnipegu iznosila 907 kanadskih dolara po toni, što je oko 617 eura. No, u svega par dana za tonu se moralo izdvojiti 913 CAD.

Na njemačkom veleprodajnom tržištu i uvoznoj luci Hamburg ovogodišnja repica košta 651 EUR/t, u Mannheimu oko 653 EUR, a Mittelandu 650. U francuskom Rouenu košta 648 EUR/t.

Očekuje se više zasijanih površina

Cijene nastavljaju brzo rasti zbog nestašice. Tome pridonosi i daljnji rast one za sirovu naftu koje su se popele na najveću razinu u tri godine. Stoga mnogi analitičari očekuju da će se u nadolazećoj sezoni povećati površine pod ovom uljaricom.

Europska analitička tvrtka Strategie Grains u svom izvješću o tržištu pretpostavlja da će poljoprivrednici u Europskoj uniji proširiti površinu pod uljanom repicom za oko 7 posto u sljedećoj žetvi. Kako navode, razlog su vrlo visoke cijene i vrlo mala ponuda u Europi i na svjetskom tržištu. 

Prva predviđanja za 2022. su da će površina pod ovom kulturom u EU porasti s 5,23 na 5,60 milijuna hektara.

Što se tiče prerade, ona je u Europi i Kanadi dosta oskudna. Kanadske su uljare izvijestile da se prerada smanjila za 170 tisuća na 662 tisuće tona u kolovozu u usporedbi s prošlogodišnji 830 tisuća.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Cijene uljarica Uljana repica Tržište Otkup uljane repice Rast cijena Burza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer