• KWS
  • 01.08.2019. 10:30

Unatoč teškoj godini, uljana repica je i dalje izazov pun potencijala!

Osvrnemo li se iza sebe i analiziramo li minulu proizvodnu godinu uljane repice utvrdit ćemo ekstremne devijacije, prije svega u prinosu ove uljarice. Tijekom sezone dosta se analiziralo i komentiralo poteškoće odnosno izazove koji su nas snašli, prije svega u vidu vremenskih i entomoloških (ne)prilika.

Foto: KWS
  • 680
  • 86
  • 0

Ova proizvodna godina za uljanu repicu sigurno neće ostati godina koja će se pamtiti, prije svega zbog ekstremno sušnih uvjeta u periodu pripreme, sjetve i nicanja koji su uzrokovali značajno smanjenje površina pod ovom kulturom diljem Europskoga kontinenta te smo ove godine poželi preko 1,5 mil. ha manje nego godinu prije pod ovom kulturom u Europi. To se svakako značajno odrazilo i na ukupnu proizvodnju te je došlo do povećanja cijene oko 20 eura/t u odnosu na prethodnu godinu, što zasigurno nije moglo u dovoljnoj mjeri kompenzirati štete u proizvodnji i niže prinose od uobičajenih za ovu kulturu. 

Osim problema sa sušom i manjkom oborina, izuzetno velike probleme stvarali su napadi insekata koji su ovu kulturu učinili vrlo zahtjevnom za proizvodnju i stavili pred proizvođače nove izazove. Ali sve to zasigurno neće značajno poremetiti strukturu tržišta ove uljarice jer je kao kultura jako tražena i zanimljiva. Vrlo stabilna cijena uljane repice, utjecaj u plodosmjeni kao i EU regulative po pitanju primjene ulja iz različitih izvora daju naslutiti kako će ova kultura i dalje imati svoje vrlo značajno mjesto na našim poljima. 

Kako bi čitava proizvodna godina bila još kompleksnija i zahtjevnija još jednom se pobrinulo vrijeme te smo imali vrlo hladan i ekstremno kišovit svibanj što je značajno utjecalo na usjev uljane repice i dodatno degradiralo isti utječući loše na cvatnju usjeva uslijed manjka lijepoga vremena, sunca i pčela.

Protekle dvije godine ova se kultura sijala na 55-60.000 ha u Republici Hrvatskoj što ju uz ječam stavlja na četvrto/peto mjesto prema zasijanim površinama. Svi oni proizvođači koji su spremni prihvatiti izazove u proizvodnji ove kulture, imaju priliku ostvariti prinose značajno iznad 4 t/ha što onda ovoj kulturi daje dodatni značaj s ekonomskoga aspekta proizvodnje kao kulturi s vrlo visokim potencijalom ekonomske dobiti.

Rezultati iz KWS pokusne proizvodnje uljane repice 2018/2019
 

Analiziramo li rezultate pokusne proizvodnje također su vidljive vrlo značajne razlike u prinosu ovisno od lokacije i razini primijenjene agrotehnike. Razlike u širokoj proizvodnji su višestruko izraženije jer se radi o izraženijim razlikama u razini primijenjene agrotehnike što, kao i svake godine, ima za posljedicu velike oscilacije u prinosu od parcele do parcele, ali ove godine i vrlo izražene sve navedene neprilike u proizvodnji.

Pred nama je nova proizvodna godina i novi izazovi, neke stvari poput vremenskih ekstrema ćemo morati prihvatiti i naučiti živjeti s njima, kako u proizvodnji ove tako i ostalih kultura, no uljana repica je oduvijek bila izazov za one najhrabrije i najodlučnije i stoga svima Vama želimo daljnji uspjeh u proizvodnji.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Dokumenti


Tagovi

Uljana repica KWS Prinosi Proizvodnja Suša


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: [email protected] web: http://www.kws.hr