Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 26.11.2023. 18:00

Umjesto herbicida: Kombajn u žetvi odmah odvaja sjeme korova

Novi sustav omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i kemijsko opterećenje na tlo, podzemne vode, uzgojenu hranu i bioraznolikost

Foto: Depositphotos/Friedamischke
  • 3.314
  • 226
  • 1

Istraživači s njemačkog Sveučilišta Justus Liebig u Giesenu (JLU) razvili su inovativan sustav žetve kombajnom koji može smanjiti upotrebu herbicida i potaknuti biološku raznolikost.

Jedinstvena tehnologija

Inovativna tehnologija kombajniranja prilikom žetve uz pomoć specijalnih puhaljki i sita odvaja sjeme korova koje je prisutno u ukupnoj masi požetog. Tako izdvojeno se sakuplja u odvojeni spremnik i više ne dospijeva na obradivu parcelu. No, istraživači ističu da se ono može posijati po rubu njive i tako formirati cvjetne trake koje privlače korisne kukce i doprinose bioraznolikosti. 

Profesor Rainer Waldhardt sa JLU smatra da bi se u srednjoročnom i dugoročnom periodu pritisak korova na obradivo tlo mogao smanjiti postepenim uklanjanjem njegovog sjemena tijekom kombajniranja. To omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i kemijsko opterećenje na zemljište, podzemne vode, uzgojenu hranu i bioraznolikost. 

Mogućnost naknadne ugradnje 

Prototip je testiran od 2019. do 2022. u regiji Marburg-Biedenkopf u suradnji s devet poljoprivrednika. Na daljnjem razvoju rade inženjeri s Tehnološkog sveučilišta Bingen i Sveučilišta Hohenheim.

Prednost je i što se kombajni mogu naknadno opremiti inovativnim sustavom. 


Tagovi

Sjeme korova Kombajniranje Žetva Odvajanje sjemena korova Cvjetne trake Količina herbicida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.