Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 26.11.2023. 18:00

Umjesto herbicida: Kombajn u žetvi odmah odvaja sjeme korova

Novi sustav omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i kemijsko opterećenje na tlo, podzemne vode, uzgojenu hranu i bioraznolikost

Foto: Depositphotos/Friedamischke
  • 3.263
  • 220
  • 1

Istraživači s njemačkog Sveučilišta Justus Liebig u Giesenu (JLU) razvili su inovativan sustav žetve kombajnom koji može smanjiti upotrebu herbicida i potaknuti biološku raznolikost.

Jedinstvena tehnologija

Inovativna tehnologija kombajniranja prilikom žetve uz pomoć specijalnih puhaljki i sita odvaja sjeme korova koje je prisutno u ukupnoj masi požetog. Tako izdvojeno se sakuplja u odvojeni spremnik i više ne dospijeva na obradivu parcelu. No, istraživači ističu da se ono može posijati po rubu njive i tako formirati cvjetne trake koje privlače korisne kukce i doprinose bioraznolikosti. 

Profesor Rainer Waldhardt sa JLU smatra da bi se u srednjoročnom i dugoročnom periodu pritisak korova na obradivo tlo mogao smanjiti postepenim uklanjanjem njegovog sjemena tijekom kombajniranja. To omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i kemijsko opterećenje na zemljište, podzemne vode, uzgojenu hranu i bioraznolikost. 

Mogućnost naknadne ugradnje 

Prototip je testiran od 2019. do 2022. u regiji Marburg-Biedenkopf u suradnji s devet poljoprivrednika. Na daljnjem razvoju rade inženjeri s Tehnološkog sveučilišta Bingen i Sveučilišta Hohenheim.

Prednost je i što se kombajni mogu naknadno opremiti inovativnim sustavom. 


Tagovi

Sjeme korova Kombajniranje Žetva Odvajanje sjemena korova Cvjetne trake Količina herbicida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]