Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 26.02.2016. 13:35

Uljarice nakon suše i kiše

Južna Amerika postaje prijetnja američkim uljaricama, a kukuruz postaje broj jedan sastojak u stočnoj hrani Kine.

  • 708
  • 81
  • 0

Što je novo na tržištu uljarica? Južna Amerika postaje prijetnja američkim uljaricama, a Kina je i dalje veliki uvoznik.

Slabi dolar pomaže izvozu kanadske uljane repice, a poplave u Argentini imaju različit učinak na usjeve. U Japanu u stočnoj hrani sve više prevladava kukuruz.

Kina je povećala uvoz žitarica

Kineski uvoz soje usporen je u siječnju, ali i dalje ispred prošlogodišnjeg koraka, a predviđa se da će dosegnuti i 80.5Mt. Južna Amerika preda podacima sustiže SAD. 38% uvoza je od siječnja do listopada prošle godine došlo iz Brazila i Argentine, a sada je taj postotak 19% već u veljači.

Izvoz uljane repice iz Kanade napreduje

Kanadski izvoz uljane repice je ispred prošlogodišnjeg koraka, i to sve zbog slabog dolara. Do sredine veljače, Kanada je izvezla 5.3Mt uljane repice, 19% više nego u istom periodu prošle sezone. Trenutne prognoze kažu da bi izvoz trebao biti samo 4% viši nego u sezoni 2014/15. Ako se trenutni izvozni korak održi, zalihe kanadske uljane repice mogle bi biti niže od 1.75Mt, kako se sada predviđa.

Poplave u Argentini kratkog su vijeka

Nakon velikih kiša, argentinska Vlada je proglasila elementarnu nepogodu na šest velikih poljoprivrednih područja, a proizvođači s tih područja imaju mogućnost poreznih olakšica kako bi im šteta bila nadoknađena. Buenos Aires, gdje se proizvodi najviše argentinskih žitarica, 26% kukuruza i 32% soje nije na listi.

Poplave su rezultat El Nino fenomena koji je uzrokovao ekstremne vremenske uvjete. Suša je bila glavna tema većinu sezone, što je uzrokovalo zabrinutost za usjeve soje i kukuruza. No kiša je zadnja dva tjedna smanjila suhoću tla tako da su uvjeti pogodniji.

Kukuruz zauzima polovinu udjela u stočnoj hrani

U Japanu je glavni sastojak stočne hrane u posljednje vrijeme kukuruz, a čak je dosegnuo i 45.4%, što je porast naspram prošle godine. Ovo je posljedica smanjenja upotrebe sirka u proizvodnji stočne hrane. Izvozni ugovori američke soje povećali su se u ovoj sezoni. Kina je izvezla 5.66Mt soje u siječnju, manje nego u istom periodu prošle godine.

Foto: 1photo/bigstockphoto.com, Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Uljana repica Izvoz Kanada Kina SAD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?