Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.10.2008.

Uljara traži pomoć države

  • 612
  • 30
  • 0

Prijam kukuruza u silose otežan je budući da je u silosima, osim pšenice, ostao i veći dio suncokreta koji nije mogao na preradu u IPK Tvornicu ulja Čepin, koja je na dva tjedna bila primorana obustaviti preradu jer je "zatrpana" pogačama.

Preradu suncokreta zaustavili smo na dva tjedna zbog problema sa skladišnim kapacitetima. Do sada smo otkupili 46.000 tona suncokreta, a plan nam je otkupiti ukupno 50.000 tona. Međutim, u naša skladišta uspjeli smo zaprimiti 24.000 tone suncokreta, a preostale količine nalaze se u silosima Žita, Fermoprometa i PZ Osatine. Do sada smo preradili 14.000 tona suncokreta, a na zalihama u tvornici imamo još oko 10.000 tona, plus 5.800 tona uljane repice.

Problem s plasmanom pogača nastao je jer otkupna cijena suncokreta bila 2,30 kn/kg standardne kvalitete, a u međuvremenu je pala na 1,60 kn/kg, a s padom cijene suncokreta pala je i cijena sirovog ulja i pogače i trenutačno kilogram pogače iznosi 65 lipa. Ako bi prema toj cijeni prodali pogače, po kilogramu bismo izgubili 35 lipa. Kako ne bismo bili na gubitku zatražili smo od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da na nam subvencionira izvoz pogače s 35 lipa po kilogramu kako bi bili konkurentni na izvoznom tržištu i kako bi se tada oslobodio prostor u silosima, kaže Stjepan Komar, predsjednik Uprave IPK Tvornice ulja Čepin, te dodaje kako smatraju da bi, u konačnici, imali oko 40.000 tona pogače i suncokretove i pogače uljane repice. Inače, Komar dodaje da bi na hrvatsko tržište mogli plasirati tek trećinu od ukupnih količina, odnosno između 12.000 i 15.000 tona.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna neko šta je ovo?