Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 29.09.2023. 18:00

Uljana repica je zabilježila najveći pad cijene

Ovotjedno trgovanje je obilježilo mnogo faktora koji su cijene držali na niskoj razini

Foto: Depositphoto/Amandine26
  • 1.087
  • 87
  • 0

Sredina ovog tjedna je na pariškom Matif-u obilježena padom cijena. Najveći je pad zabilježila uljana repica, a u petak u 13 h je, uz lagani oporavak, iznosila 448,25 eura/t.

Razlozi za pad 

Do ovakvog je trenda došlo zbog prognoze žetve Europske komisije, koju je povećala na 19,6 milijuna t, što je više za 500.000 t od ranije prognoze i više od prošlogodišnje proizvodnje.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Razlozi su i smanjenje cijena biljnih ulja na svjetskim burzama, pad cijene sirove nafte, veći prinos soje u SAD-u, ponuda soje iz Brazila, smanjen uvoz iz Indije. 

Manji prinos pšenice i kukuruza u Europi

Cijena pšenice je 240,50 eura/t.

I za prinos pšenice je smanjena prognoza na 125,3 milijuna t. Očekuje se povećanje uvoza i zaliha u odnosu na kolovoz, dok će izvoz ostati nepromijenjen.

Kada je u pitanju kukuruz, za Europu se očekuje manji prinos, ali će zalihe biti veće. Cijena je dostigla 210,50 eura/t. Iznenađenje ovog tjedna je da Kina kupuje veću količinu iz Ukrajine.

Na CBoT-u (Chikago) pšenica je koštala 201,18 eura/t što je blagi pad od sredine tjedna. Cijena kukuruza je bila u blagom rastu i za tonu je trebalo izdvojiti 182,02 eura/t, dok je soja koštala 452,28 eura/t.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena žitarica Cijena kukuruza Cijena pšenice Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Par kadrova s Horsch štanda sa sajma AGRITECHNICA u Hannover-u , posjetite ga i Vi i uvjerite se u sve što nudi #PoljoprivredaIzStrasti #Horsch !!!!! 💪💪💪💪🥇