Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Profitabilne uljarice
  • 05.10.2015. 09:05

Uljana repica je isplativija - ali zahtjevnija!

Pod ovom mu je uljaricom između 100 i 150 hektara, a za nju se odlučio zbog plodoreda. Da je cijena 30 lipa viša, bilo bi i prihoda.

Foto: mrsmiddleton.co.uk
  • 504
  • 65
  • 0

Neprofitabilnu pšenicu, kako kažu poljoprivrednici, zamjenjuju isplativijom, ali zahtjevnijom uljanom repicom. "Za sada se isplatila, ove godine je veliki interes za nju", potvrđuje čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Urod uljane repice ove je godine manji za 7% i procjenjuje se na ukupno 66 tisuća tona. Pod uljanom je repicom bilo oko 20 tisuća hektara, a očekivani prirod po hektaru je tri tone, pokazale su rane procjene uroda važnijih usjeva u 2015. godini.

Dok je prosječni prinos relativno nizak i kreće se između 2,5 i 3 tone po hektaru, u susjednoj Austriji penje se iznad pet tona. Mario Milošić iz okolice Đakova za uljanu repicu odlučio se prije sedam godina.

Da je 30 lipa više - bilo bi dobro

Poljoprivrednik Mario Milošić uljanu repicu sije već sedam godina.

"Sijem ju na površini od 100 do 150 hektara, a prinos mi je između 3,5 i 4 tone. Predajem ju Agronomu i za nju dobijem između 2,20 i 2,30 kuna. Cijena je niska s obzirom na ulaganja. Zarada je sitna, tek nešto iznad nule", smatra Mario napominjući kako bi cijena od 2,60 kuna bila optimalna, ona s kojom bi uspijeli pokriti troškove i nešto zaraditi.

Dobra je kultura, iako ju posljednjih godina, dodaje, teško uzgojiti jer ju napadaju štetnici. "Borimo se s tim, ali nemoguće je. Morao sam čak presijati 55 hektara jer mi je repicu pojeo puž. To je vrlo zahtjevna kultura u odnosu na pšenicu jer ju moraš prskati barem tri puta, zbog čega rastu ulaganja. Ne bih je preporučio onima koji nemaju iskustva s njom jer ju u jednom danu može pojesti buhač", objašnjava on.

Sve više štetnika na repici

Mario za sada ne planira povećavati broj površina pod uljanom repicom, uz koju sije još i pšenicu i suncokret. Za ovu se uljaricu odlučio jer, kako kaže, obrađuje puno zemlje, pa mu je ona dobra i važna zbog plodoreda. "Zemljište ostaje puno kvalitetnije, rahlije nego poslije pšenice. Popravljamo tako strukturu zemljišta", tumači i Brlošić napominjući kako farmeri imaju problema u uzgoju te s pravilnikom prema kojemu sjeme ne smije biti zaštićeno pesticidima, pa stoga oko ove uljarice ima dosta posla.

"Repica za sada postiže relativno dobru cijenu i, ipak, je nešto dohodovnija od pšenice. Ljudi se okreću drugim kulturama jer se mora zadovoljiti i plodored", zaključuje on. Ova uljarica koristi se i za proizvodnju biodizela. U prosjeku se s hektara površine zasijane ovom poljoprivrednom kulturom, prema podacima, može dobiti oko 400 litara biodizela. Neki su ovu sirovinu iskoristili za dobivanje hladno prešanog ulja od repice.

Foto: mrsmiddleton.co.uk


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Hrvatska Austrija Cijena Agronom Hektar Poljoprivredne površine Prinos Prosjek Otkupna cijena Buhač Štetnici Pesticidi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]