Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 27.07.2015. 07:30

Uljana repica - glavna žrtva valuta

Uljana repica ima najvišu cijenu pa tako osjeća i najveći utjecaj kretanja valuta. Jačanje funte spram eura dovelo je do pada vrijednosti (400 eura/t) uljane repice za ekvivalentnu cijenu u sterlinzima.

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto
  • 468
  • 61
  • 0

Uljana repica ima najvišu cijenu pa tako osjeća i najveći utjecaj kretanja valuta. Jačanje funte spram eura dovelo je do pada vrijednosti (400 eura/t) uljane repice za ekvivalentnu cijenu u sterlinzima. Sav britanski urod uljane repice ostat će u granicama Europe, s nikakvim naznakama izvoza.

Europske cijene ulja uljane repice porasle su za 7%. EU je odobrila izmjene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korištenje sirovina kao što je ulje uljane repice.

Uljana repica dobila najveći udarac

Funta je nastavila jačati naspram eura kroz cijelu 2015. Prošlog tjedna, funta je dosegla najveću vrijednost u zadnjih sedam i pol godina naspram eura, sa naznakama povećanja domaćih kamatnih stopa do kraja godine. To znači povećanje ekonomske koristi u trgovanju između Velike Britanije i eurozone.

U narednom grafikonu, istočkana crna linija predstavlja tipičnu cijenu uljane repice od 400 eura po toni (vrijednost sterlinga). Dosad se u 2015. ekvivalentna cijena u sterlinzima smanjila za više od 30 eura po toni, pa je uljana repica najviše pogođena valutama na dva fronta. S druge strane, uljana repica ima najvišu cijenu pa tako osjeća i najveći utjecaj kretanja valuta.

Cijena uljane repice - euro/sterling

Za razliku od britanskih žitarica kojima se trguje i izvan Europe, uljana repica ostaje u njezinim granicama tržišta, s malim mogućnostima izvoza.

Cijene ulja rastu

Europske cijene ulja uljane repice porasle su za 7% od početka godine. U usporedbi s njima, cijene palminog ulja pale su za također 7%, a povećava se potražnja iz sektora proizvodnje biodizela. Azijski uvoznici stočnih žitarica sredinom lipnja su usporili s nabavom soje, što je rezultat rastućih cijena.

Zabrinutost zbog oštećenja usjeva nakon vlažnog vremena dovelo je do rasta američkih cijena, što je odbilo kupce iz Indonezije i Malezije. Većina zemalja će čekati dok se cijene ne smanje, jer su pokrivene sa zalihama do kolovoza.

EU je odobrila izmjene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korištenje sirovina kao što je ulje uljane repice, do 7% od ukupnog 10% tnog cilja obnovljivih goriva. Do pomaka je došlo zbog zabrinutosti od raseljavanja prehrambenih usjeva.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Kretanje valuta Proizvodnja biodizela Rast cijena Palmino ulje Ulje repice Izvoz Sterling Funta Euro Kamatne stope Pravila proizvodnje Utjecaj valuta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]