Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 22.12.2018. 12:00

Ukrajinski izvoz žitarica u novoj sezoni premašio 20 megatona

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone izvezla više od 20,6 miljuna tona žitarica. Ta zemlja je također nastavila isporuke brašna u Kinu i Emirate. Izvozne cijene ruske pšenice nastavile su prošlotjedni rast, proizvodnja suncokretovog ulja se istovremeno smanjuje.

Foto: Pixabay / Pavlofox
  • 403
  • 24
  • 0

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone, dakle od srpnja 2018. godine, izvezla više od 20,6 milijuna tona žitarica, uključujući preko 9,7 milijuna tona pšenice. Kako je izvijestila javna služba Državne službe Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača ta zemlja je izvezla šest milijuna tona krušne pšenice i više od 3,7 milijuna tona krmne pšenice, tri milijuna tona ječma i više od 7,3 megatonakukuruza. Osim nabrojanih žitarica, Ukrajina je u sezoni 2018/19 izvezla oko 2,8 milijuna tona uljarica, što je količina koja odgovara prošlosezonskom izvozu. Usporedbe radi, u istom periodu lani, Ukrajina je izvezla više od 19 milijuna tona žitarica, od čega 10,7 milijuna tona pšenice, preko 3,6 megatona ječma i 4,1 milijuna tona kukuruza.

Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju brašno od Ukrajine

Ukrajinski izvoz brašna trenutno je u uzlaznom trendu. Ta zemlja je u listopadu 2018. u inozemstvo isporučila 19.000 tona brašna odnosno 24,6% više nego u rujnu. Ipak, izvoz je za 54,3% manji u odnosu na listopad 2017. godine, kada je na strana tržišta isporučeno 41,5 tisuća tona brašna. Prema izvještaju UkrAgroConsult-a, Ukrajina je u periodu od srpnja do listopada u sezoni 2018/19 izvezla 66,5 tisuća tona brašna, što je za 58,1% manje u odnosu na isti period lani kada je izvezeno 158,9 tisuća tona tog poljoprivrednog proizvoda.

Smanjena potražnja tradicionalnih uvoznika

Ukrajinski izvoz brašna na tradicionalna tržišta kao što su Kina, Izrael i UAE je u sveukupnom opadajućem trendu. Izvoz u Kinu manji je za 69%, u Izrael za 13% dok su Ujedinjeni Arapski Emirati uvezli čak 75% manje brašna nego prošle sezone. Istovremeno, u prva četiri mjeseca nove sezone zabilježen je značajan rast ukrajinskih pošiljki brašna u Singapur, Libanon i Palestinu.

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile prošlotjedni rast

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile su prošlotjedni rast, što je u skladu sa svjetskim trendovima. Unatoč usporavanju tempa prodaje na stranim tržištima, izvozne cijene ruske mlinske pšenice, spremne za isporuku u prosincu i siječnju, prosječno su porasle za 1-2 dolara po metričkoj toni. Kako izvještava UkrAgroConsult, cijene su potisnute iscrpljivanjem zaliha zrna u južnoj Rusiji, zajedno s pogoršanim vremenskim uvjetima koji ometaju isporuku žitarica u luke. Dodatna podrška cijenama crne pšenice došla je iz Egipta, koji je tu pšenicu otkupio na državnom tenderu organiziranom početkom prosinca.

Rusija smanjila proizvodnju suncokretovog ulja na početku sezone 2018/19

Proizvodnja biljnog ulja u prva dva mjeseca sezone 2018/19. iznosila je oko 913.000 tona, što je slično proizvodnji u istom periodu prošle godine. Početak nove sezone karakterizira opadanje prerade suncokreta, a to je rezultat situacije na tržištima uljarica, s obzirom na povećanje interesa uljara za soju i uljanu repicu. Međutim, očekuje se da će se tržišna godina završiti novim rekordom u proizvodnji nafte. Proizvodnja oktanskih biljnih dostigla je  u listopadu 549,1 tisuća tona, što je za 51% više nego u rujnu, ali je za 1,5% manje nego u listopadu 2017. godine kada je proizvedeno 557,5 tisuća tona. Proizvodnja suncokretovog ulja je u listopadu iznosila je 427 kilotona, a to je za 85,6% više nego u rujnu i 7,8% više nego u listopadu 2017. godine.

Kina spremna za uvoz uljane repice iz Kazahstana

Kina je odobrila uvoz uljane repice iz Kazahstana objavila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na podatke Kineske carinske službe. Zbog trgovinskog spora, Peking sada pokušava smanjiti svoju ovisnost o soji iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je bio drugi najveći isporučitelj tog proizvoda Kini. Konkretno, Kina je također odobrila uvoz uljane repice iz Indije. Lu Jun, analitičar sa Šangaj JC Intelligence Co Ltd. smatra da opskrba iz Kazahstana neće utjecati na tržište Kine, jer će njihov opseg biti beznačajan. Kao što je ranije navedeno, uvoz uljane repice iz Kazahstana odobren je još u studenom 2018. godine.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Kukuruz Uljana repica Brašno Rusija Ukrajina Kazahstan Kina Ujedinjeni Arapski Emirati


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]