Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.07.2018. 12:00

Ukrajinski izvoz šećera za trećinu manji od prošlosezonskog

Ukrajina je tijekom sezone 2017/18 izvezla 501 tisuću tonu šećera što je za 32% manje nego lani. Ovome treba dodati da je prinos ozime uljane repice povećan, a kada je riječ o ostalim prilikama na tržištu spomenuti da je Rusija izvezla 41% više pšenice nego prošle sezone.

Foto: Wikimedia Commons/Markadan
  • 528
  • 32
  • 0

Ukrajina je u lipnju izvezla 67,6 tisuća tona šećera, što je četvrtinu više u odnosu na svibanj. Kako je istaknula šefica analitičkog odjeljenja "Ukrsugar-a" Ruslana Butilo, najviše šećera isporučeno je Uzbekistanu - 51% i Libiji - 35% proizvedene količine, dok je u Azerbejdžanu poslano - 5%, a Armeniji i Gruziji po 3%. Treba reći i da su tijekom prvih 10 mjeseci tekuće sezone, ukrajinski proizvođači izvezli 501 tisuću tona šećera, što je za 32% manje nego u istom periodu lani i podsjetiti na to da je ovogodišnja površina šećerne repe od 280 tisuća hektara za 13% manja od prošlogodišnje. Zato će prema prognozama stručnjaka proizvodnja šećerne repe sigurno biti manja za oko 10% i iznositi oko 13 milijuna tona.

Prinos uljane repice u Ukrajini porastao na 2,4 t/ha

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Ukrajine, ozima uljana repica je do 10. lipnja požnjevena s površine 571,2 tisuća hektara ili s 58% posijanih površina.  Uskladišteno je 1,37 milijuna tona uljane repice i ostvaren prosječan prinos od 2,4 t/ha. Ovome treba dodati i da zbog ranijeg početka žetve ona napreduje daleko brže nego prošle godine uz konstataciju da je također u tijeku i žetva zobi i raži i to u 9 regija Ukrajine: Donjeck, Kirovohrad, Luhansk, Nikolajev, Herson, Kijev, Poltava, Volin i Žitomir.

Izvoz pšenice iz Rusije veći za 41%

Rusija je u periodu srpanj-svibanj u sezoni 2017/18 izvezla oko 38 milijuna tona pšenice, što je već za 41% više nego u sezoni 2016/17, kada je u inostranstvo isporučeno oko 27 milijuna tona te žitarice. Kako izvještava UkrAgroConsult, prema preliminarnim podacima, Rusija je u svibnju 2018. izvezla 3,9 megatona pšenice, 19,3% više nego u travnju, dok je izvoz krušnog zrna bio čak 103% veći u odnosu na svibanj 2017. godine. Također, tijekom ove sezone su se dogodile i neke izmjene kada je riječ o ključnim izvoznim destinacijama. Naime, najveći uvoz u to vrijeme ostvario je Vijetnam koji je uvezao 1,96 megatona pšenice. S druge strane, Jemen je smanjio nabavu ruske pšenice jer je kupio 2% manje krušnog zrna i ukupno uvezao 1,21 milijuna tona pšenice iz Rusije.

Bjelorusija: Žetva ozimog ječma se privodi kraju

Ratari u Bjelorusiji su do 9. srpnja požnjeli ozimi ječam s 9.000 hektara, odnosno 82% posijanih površina. Za sada je sakupljeno 26 tisuća tona te žitarice i ostvaren prosječan prinos od 2,87 tona po hektaru. Treba dodati da je većina plantaža proljetnog ječma i zobi već u fazi nalijevanja zrna, a pojedine kulture su došle i do faze mliječne zrelosti. Umjerene temperature zraka i adekvatnu opskrbljenost vlagom dovode do dužeg perioda zrna što doprinosi stanju usjeva.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Rusija Ukrajina Bjelorusija Pšenica Šećer Ječam Uljana repica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.