Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.12.2019. 15:00

Ukrajina ove godine postavlja rekord u izvozu žitarica i brašna

Ukrajina je u vegetacijskoj 2018/2019. izvezla rekordnih 50,4 milijuna tona žitarica, mahunarki i brašna, što je 23% više u odnosu na prethodnu sezonu.

Foto: Depositphotos/toxicoz
  • 587
  • 37
  • 0

Ukrajina je od početka poljoprivredne godine 2019/2020 (srpanj - lipanj) izvezla 26 milijuna tona žitarica i mahunarki, što je za 35,3% više u odnosu na isti period u prošloj poljoprivrednoj sezoni. Prema informativno - analitičkom portalu agroindustrijskog kompleksa Ukrajine, trenutno je izvezeno 13,73 milijuna tona pšenice, 8,44 milijuna tona kukuruza i 3,51 milijuna tona ječma iz ove zemlje.

Do 6. prosinca tekuće godine, izvezeno je i 160.600 tona brašna.

Kako se navodi, Ukrajina je u vegetacijskoj 2018/2019. izvezla rekordnih 50,4 milijuna tona žitarica, mahunarki i brašna, što je 23% više u odnosu na prethodnu sezonu.

Izvozne cijene pšenice u Rusiji podržane velikom potražnjom

Izvozne cijene ruske pšenice zatvorile su protekli tjedan dodatnim profitom (+ 2 USD/t), jer je potražnja za izvozom i dalje velika unatoč činjenici da je ruska pšenica skuplja od ostalih proizvoda, prenosi Black Sea Grain.

Sniženi vodostaj u Azovskom moru obustavio je plovidbu i usporio izvozne pošiljke. To je prisililo terminale da ograniče prijem žitarica.

Prema preliminarnim procjenama, Egipat je postao najveći uvoznik pšenice iz Rusije. Drugi najveći kupac je Turska, koja je bila lider u prethodnim mjesecima. U studenom su ove dvije zemlje apsorbirale 44% ruskog izvoza pšenice.

Ozime žitarice u Kazahstanu u odličnom stanju

Od 11. do 20. studenog, pad noćnih temperatura zraka u područjima uzgoja ozime pšenice (jug i jugoistok zemlje) na 4 - 10 °C ispod točke smrzavanja, lokalno na 18 °C , uzrokovao je prestanak rasta pšenice u nekim sektorima u regiji Almati. Najniža temperatura tla na dubini čvora busanja bila je od 0˚C do 7˚C ispod točke smrzavanja. Ove temperature su iznad kritičnih letalnih, čak i za nerazvijene usjeve.

Kraći periodi padalina doprinjeli su nakupljanju vlage u zemljištu. Ipak, ozima pšenica bila je u dobrom stanju od 11. do 20. studenog, prenosi UkrAgroConsult.

U utorak, 10. prosinca 2019. godine, GASC je održao tender za mljevenu pšenicu za isporuku od 5. do 15. veljače 2020. godine.

Podsjećanja radi, na posljednjem tenderu od 3. prosinca 2019. godine Egipat je kupio 295.000 tona pšenice iz Rusije po prosječnoj cijeni od 235,93 dolara/t, za isporuku 21. - 31. siječnja 2020. godine.

Kina se natječe s EU na ukrajinskom tržištu uljanih pogača

Ukrajina i Kina postigle su dogovor o izvozu ukrajinskih uljanih pogača na kinesko tržište. Zemlje su potpisale protokol o ovom pitanju.

Aktivna faza ove sezone 2019/20 privodi se kraju - tradicionalno se preko 90% proizvoda od uljane repice, isporučuje u inozemstvo tijekom prvih četiri do pet mjeseci.

Za period srpanj - listopad 2019/20. prognozirani izvoz je ispunjen 98%, a procjene za ulje i pogače bile su 89%, odnosno 93%. Potencijalno, samo male pošiljke ovih proizvoda mogu biti isporučene u Kinu.

U navedenom periodu, države EU ostale su najveći uvoznici ukrajinskih pogača. Povećane su kupovine za 4% u odnosu na godinu ranije. EU i Kina morat će se međusobno natjecati na ukrajinskom tržištu uljane repice - što je značajan faktor za cijene ovih proizvoda.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Ukrajinska pšenica Dodatni profit Letalne temperature Kinesko tržište Uljane pogače Ukrajinska uljana repica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetite naš štand na sajmu #CroAgro u Zagrebu i uvjerite se uživo u kvalitetu Massey Ferguson traktora. Naći ćete nas u paviljonu 8A