Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 13.11.2017. 07:30

Ukrajina izvezla 7,5 milijuna tona pšenice

Ukrajina je od početka ove sezone izvezla oko 12,4 milijuna tona žitarica, izvjestila je tamošnja Državna fiskalna služba. Od te količine, ta zemlja je izvezla 7,5 milijuna tona pšenice, 3,4 milijuna tona ječma i 1,4 milijuna tona kukuruza.

Foto: Elwood_
  • 671
  • 52
  • 0

Prema izvješću ukrajinske Državne fiskalne službe, ta zemlja je od početka sezone 2017/18. izvezla oko 12,4 milijuna tona žitarica, prenosi UkrAgroConsult. Ukrajina je izvezla 7,5 milijuna tona pšenice (5,1% više nego u istom periodu lani) 3,4 milijuna tona ječma i 1,4 milijuna tona kukuruza (15,2% više nego prošle godine).

Osim toga, ta država je u inozemstvo isporučila 120,9 tisuća tona brašna - 21,5% više nego lani.

Prinos kukuruza u Bugarskoj za 9,2% veći nego u 2016.

Prema posljednjim podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, kukuruz je do 19. listopada, skinut s 368,3 terahektara odnosno 88% od planiranih 418,2 terahektara. Obrano je 2.138,1 tisuća tona s prosječnim prinosom od 5,81 t/ha, što je za 9,2% više nego u istom periodu lani. Bugarski ratari su širom zemlje počeli i sjetvu ozimih žitarica. Pšenica je posijana na 629,8 terahektara (14,2% više nego u 2016), a ozimi ječam na oko 63,8 terahektara (8,2% manje nego lani).

Bugarska: Cijene uljane repice nastavile rast

Cijene uljarica u Bugarskoj nastavljaju rast pod utjecajem različitih tržišnih faktora. Usprkos tome, berba u završnoj fazi i opskrba suncokretom je potencijalno veća nego prošle godine, na tržištu suncokreta i dalje vlada velika potražnja. Cijena suncokreta je na kraju trgovanja ostala nepromijenjena i iznosila 327 dolara po toni. Kada je riječ o cijeni uljane repice, ona je nastavila rasti drugi tjedan zaredom, pa sada košta 411$/t.

Novi rekord izvoza ruskih žitarica

Prema preliminarnim rezultatima, u prva četiri mjeseca ove sezone, izvoz ruskih žitarica iznosio je rekordnih 19,5 milijuna tona. To je za nevjerojatnih 3,8 milijuna tona ili 24% više nego u istom prošle sezone. Rusija je izvezla 13,7 milijuna tona pšenice, zatim 2,6 miljuna tona ječma i 1,2 milijuna tona kukuruza.

Turska povlači dodatne uvjete za uvoz ruskih žitarica?

Turska je spremna odustati od svoje regulacije koja komplicira uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, a naročito se to odnosi na pšenicu i biljna ulja. Naime, ruska strana je uvjerila turske kolege da prethodno najavljeni postupak koji zahtjeva certifikaciju faktura opskrbe usjeva u turskim konzulatima u Rusiji ne bude primijenjen, pod uvjetom da su obje strane u drugim segmentima napravile pozitivne korake. Treba napomenuti da je s druge strane i ruska vlada službeno dozvolila uvoz turske rajčice u količini koju je odobrilo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. Nametanje dodatnih zahtjeva bit će odgođeno na mjesec dana, ali oni ostaju djelomično na snazi kada je riječ o žitaricama, iako se relevantni ugovori izvode bez posebnih ograničenja.

Foto: Elwood_17/Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]