Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 07.11.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

U sjetvu na dva stupnja višoj temperaturi od prosjeka i - minusima na računima

Oni koji su možda malo uranili sa sjetvom, već imaju lijepi zelen tepih o kojem moraju voditi računa jer će sigurno biti izloženo malo većim zarazama, pogotovo pšenica i još više ozimi ječam, rekao je profesor Bojan Stipešević

Foto: Karolina Rastija
  • 3.192
  • 195
  • 1

U jesensku sjetvu poljoprivrednici su ušli s dva stupnja celzijusa toplijom klimom, čak i ako se uzme prosjek zadnjih 10 godina. 

Idealno je stanje vlage u tlu te se još uvijek ne očekuje pad temperature ispod 10 stupnjeva u dogledno doba, rekao je prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

"Oni koji su možda malo uranili sa sjetvom, već imaju lijepi zelen tepih o kojem moraju voditi računa jer će biti sigurno biti izloženo malo većim zarazama, pogotovo pšenica i još više ozimi ječam. Što se tiče svih drugih operacija koje se mogu stići, još uvijek se čeka na skidanje postrnih usjeva za one koji su uspjeli uspostaviti još jedan usjev nakon prilično povoljne žetve ozimina koje smo imali u srpnju", istaknuo je Stipešević za Osječku televiziju.

Dodao je kako će oni koji su išli na zelenu gnojidbu imati prilike još par tjedana pričekati da na tlu bude dovoljno velike količine organske tvari za unos u tlo.

Očekuje se napad poljskih glodavaca zbog blage zime

Upozorio je i na veliku opasnost s poljskim glodavcima zbog visokih temperatura, gdje se u poljima nalazi rupa na rupi. Na nekim voćnjacima, ističe, i kraj svih kanala: "Treba voditi računa o tome da ćemo vjerojatno imati veliki napad tijekom blage zime."

Što se mineralnih gnojiva tiče, kad bi gledali cijene sada i one koje su bile aktualna prošle godine, manje su sada i do 35%, rekao je Relja Kovačić iz Žita.

"Nije nikakva tajna da su i veliki i mali ušli u proizvodnju s minusom, ako uzmemo samo ovu godinu. To nas malo plaši, no ne za velike proizvođače. Što se žetve tiče, zadovoljni smo, ali ne i s cijenama jer se ove godine poklopilo nekoliko loših faktora", istaknuo je Vlado Čondić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK.

Ratarima potpore za nadoknadu gubitka do kraja godine?

Napomenuo je kako je dosta robe na tržištu u Hrvatskoj u ovom trenutku. Vrlo malo je fizičko kretanje, ima sigurno još kukuruza od lani, a nada se, kaže, da je pšenica prodana. Našlo se u ovom trenutku između 3,5 i 4 milijuna tona robe u državi: "Još uvijek znamo da je veliki pritisak robe iz Ukrajine koja dolazi u Italiju jer naš glavni kupac odnosno glavno tržište je bila Italija".

Nastavlja se i pad površina pod uljanom repicom, u tri godine s 42 tisuće tona na 13 tisuća tona uroda. 

Nešto manje certificiranog sjemena nego lani

Nije jednostavna ova godina, složilo se nekoliko stvari koje nisu dobre i, kad je u pitanju uljana repica, prošle smo godine pali povijesno na najniži broj hektara. Uvjeren je da ni ove godine neće biti više jer nema interesa, kultura je izazovna, dosta je teška za proizvodnju, a i zbog suše, rekao je Čondić.

U Hrvatskoj je ove godine pod sjemenskim usjevima bilo 22.600 hektara poljoprivrednog zemljišta što je najbolji rezultat u zadnjih 10 godina.

"Ako bi gledali certificirane količine sjemena koje su stavljene na tržište, u ovom trenutku RH ima 35 tisuća tona sjemena. Imamo 12 tisuća tona koji su u postupku certifikacije, što znači da imamo oko 47 tisuća tona. Prošle godine u ovo vrijeme imali smo nešto malo više, za oko 3 tisuće tona", rekao je Goran Jukić, voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH.

Ostvare li se očekivanja od jesenske sjetve, Hrvatska bi i dalje, unatoč svemu, trebala biti samodostatna u ratarskim kulturama, a u pojedinim kulturama na razinama od 150% samodostatnosti orijentirana i na izvoz.


Tagovi

Jesenska sjetva Certificirano sjeme Sjetva pšenice Sjetva ječma Sjetva uljane repice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com